Investorer i Asia er nervøse etter at USAs sentralbanksjef Ben Bernanke fortsatte nedtrappingen på månedlige kjøp av obligasjoner. Kombinert med lavere aktivitet i Kina etter nyttår skaper dette en «perfekt storm».

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen stupte med over 3,3 prosent i løpet av formiddagshandelen på torsdag. De andre aksjemarkedene i Asia har fulgt etter i samme spor etter hvert som de har åpnet opp for handel. Indeksen krabbet noe oppover mot børsslutt, men endte ned 2,45 prosent til 15.007 poeng.

I desember reduserte Fed de månedlige tilbakekjøpene av statspapirer fra 85 til 75 milliarder dollar. Nå Reduseres dette ytterligere til 65 milliarder dollar. Dette betyr at mindre beløp vil finne veien til fremvoksende markeder, blant annet i Asia.

Det virker ikke som at den amerikanske sentralbanken er opptatt av hvordan nedtrappingen vil påvirke fremvoksende markeder.

- Markedet ble skuffet over at de ikke refererte til fremvoksende markeder i uttalelsen. Investorer mener at myndighetene kan være litt vel optimistiske. De kunne ha sagt noe som at de «følger situasjonen nøye». Hadde de gjort det ville markedsatmosfæren vært veldig annerledes akkurat nå, sier seniorstrateg Hirokazu Kabeya hos Daiwa Securities til nyhetsbyrået AFP i dag.

KINA: I tillegg til nedtrappingen fra USA har investorer fått bekreftet at det er lavere aktivitet ved de kinesiske fabrikkene ved inngangen til 2014.

Storbanken HSBCs månedlige innkjøpssjefsindeks endte på 49,5, og med en indeks lavere enn 50 betyr dette at aktiviteten har falt.

Dette skjer før starten på kinesisk nyttår hvor kinesiske fabrikker går for halv maskin i nesten to uker. Vanligvis har kinesiske fabrikker kjørt med full aktivitet i perioden før kinesisk nyttår for å få unna ordrer. Det skjer ikke i år.

- Kina starter året med et dårlig fotfeste. Aktiviteten har svekket seg i oppkjøringen mot kinesisk nyttår. Det skal bli spennende å se om de reiser seg for fullt når kinesisk nyttår er over eller om den kinesiske økonomien går ned i knestående, sier direktør Frederic Neumann hos HSBC i en kommentar til undersøkelsen.

Da den foreløpige innkjøpssjefsindeksen kom i forrige uke utløste dette uro på aksjemarkedene. En svakere økonomisk vekst i Kina vil ramme verdensøkonomien hardt – ikke minst råvareleverandører. Den australske dollaren har falt med 0,2 prosent i dag.

- Konklusjonen vår er at den kinesiske veksten avtar. Det dreier seg ikke om en kollaps, men vi trenger å se politiske tiltak komme for å støtte opp rundt den økonomiske veksten etter kinesisk nyttår. Hvis ikke vil nedgangen fortsette, sier Neumann.

HSBC får støtte fra andre internasjonale finansinstitusjoner, blant annet Credit Agricole, som mener investorer ikke ser alle overraskelsene som kan komme fra Kina i år og hvordan dette kan påvirke verdensøkonomien.

«Kinas vekst vil svekke seg i de kommende kvartaler. Markedet fortsetter med å undervurdere denne nedgangen og ytterligere overraskelser som er på lager etter hvert som året skrider fremover», skriver seniorøkonom Dariusz Kowalczyk hos Credit Agricole i en ny rapport i dag.

Investorer som opplevde finanskrisene i fremvoksende markeder på 1990-tallet er nervøse over hva som skjer for tiden i Argentina, Tyrkia, Sør-Afrika, Kina og deler av Sørøst-Asia.

- Du er aldri helt forberedt på noe som dette. Du sier til deg selv at dette er i ferd med å komme litt ute av kontroll, det vil bli stygt, men til tross for dette vet vi ikke hva som blir solgt, hvorfor og av hvem, sier direktør Brian Barish hos Cambiar Investors til Bloomberg.

En rekke analytikere og eksperter har brukt uttrykket «en perfekt storm» for å beskrive uroen den siste uken.

- Hva vi har sett den siste uken er som en liten perfekt storm med en innkjøpssjefsindeks på under 50 i Kina, Argentina mister kontroll på valutaen, politisk uro fra Ukraina, Tyrkia og Thailand. Denne smitten vil ikke holde seg til fremvoksende markeder men også påvirke utviklede markeder, advarte professor Nouriel Roubini i et intervju med Business Insider denne uken.

LENOVO Det er knappe to år siden Google kjøpte Motorolas mobiltelefonvirksomheten for 12,5 milliarder dollar. Google har solgt Motorola til kinesiske Lenovo for 2,9 milliarder dollar. Google har ikke maktet å konkurrere med hverken Apple, Samsung eller den voksende skaren av kinesiske mobiltelefonprodusenter.

- Google burde sannsynligvis aldri ha gått inn i denne sektoren, sier analytiker Mark Mahaney hos RBC Capital Markets til USA Today.

Investorer er enige. Google-kursen gjorde et byks på vel to prosent etter det ble kjent at Lenovo overtar Motorola. Google vil beholde det meste av patenter de fikk med på kjøpet.

Lenovo har tidligere vist at de klarer å snu problemselskaper. IBM solgte pc-divisjonen til Lenovo for snart ti år siden etter å ha slitt i konkurransen med HP, Dell og asiatiske selskaper. I dag er Lenovo markedsleder på verdensbasis og tjener penger på pc-produksjon.

Lenovo var ukjent utenfor Kina da de overtok IBMc pc-er. I Kina var de markedsleder. Det er nesten tilsvarende situasjon på mobilfronten i dag. I Kina hadde Lenovo 11,8 prosent av smarttelefonmarkedet i fjor – en solid tredjeplass. Dette har skjedd de siste to årene.

«Smarttelefonmarkedet er superkonkurransedyktig. For å lykkes er det viktig å være tilstede overalt i dette markedet. Motorola vil gjøre det bedre som en del av Lenovo, som allerede er verdens største pc-produsent», skriver Googles konsernsjef Larry Page på sin blogg.

morten.iversen@dn.no

Les også: Frykter ny økonomisk katastrofe


- Verden vil drukne

- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.