Kina er midt inne i en omstillingsfase hvor målet er å gå vekk fra eksport- og investeringsstyrt økonomisk vekst til en mer balansert kvalitetsvekst. Goldman Sachs’ toppsjef tror Kina vil lykkes.

Kina har gått fra en økonomisk vekst på 10,4 prosent i 2004 til en forventet vekst på like i overkant av syv prosent i år. Klarer Kina å fortsette med en vekst på dagens nivå er dette svært gode nyheter for verdensøkonomien.

- Den kinesiske veksten kommer til å bli den viktigste historien de neste 30-40 årene. Resten av verden trenger virkelig at Kina lykkes med å skape fortsatt vekst, sier Goldman Sachs’ konsernsjef Lloyd C. Blankfein i et intervju med Bloomberg TV i dag.

Goldman Sachs har siden slutten av 1990-tallet jobbet tett sammen med kinesiske myndigheter og har deltatt i en rekke privatiseringsprosjekter av statseide selskaper. Den tidligere toppsjefen Henry «Hank» Paulson besøkte Kina over 70 ganger før han ble huket inn til å bli finansminister i USA.

Det er overkapasitet i kinesiske nøkkelsektorer og bobletilstander i deler av økonomien. Dette gjør det også til en utfordring for internasjonale finansinstitusjoner som hele tiden ser etter nye investeringsmuligheter.

- Det vil være en feil å investere for mye eller plassere for mange mennesker i Kina. Vi ønsker å vokse vår virksomhet i samsvar med de mulighetene som eksisterer der, sier Blankfein.

- Vil ha enorme konsekvenser
Goldman Sachs håper ikke at den kinesiske veksten plutselig vil kollapse. Til det er konsekvensene for alvorlige.

- Fortsatt kinesisk vekst vil ha enorme konsekvenser for ekspansjon for hele verdensøkonomien, sier han.

Mye avhenger på reformplanene som ble fremlagt under den tredje plenumkonferansen i november.

«Reformplanene er imponerende på papiret, men det er avhengig av hva som blir gjennomført. Det vil ta flere år før vi kan si om denne konferansen var et vendepunkt for Kina», skriver analytiker Mark Williams hos Capital Economics.

Foreløpige signaler fra Kina beskrives som «oppmuntrende» av Williams i en ny analyse. Han tror at epoken med en økonomisk vekst på 8-10 prosent er over for Kina.

«Den økonomiske veksten i dag er avhengig av investeringer og kredittvekst. Etter reformene må den kinesiske økonomien klare å opprettholde den økonomiske veksten uten å plassere seg i en posisjon hvor den risikerer å krasje», påpeker Williams.

FLOKKER TIL USA: Minst 30 kinesiske selskaper gjør seg klar til børsnotering i USA i år. Blant disse er Kinas nest største e-handelsselskap. JD.com håper å kunne hente inn 1,5 milliarder dollar.

Storebror Alibaba er også på vei mot børsen, men mye tyder på at de vil bestemme seg for å bli børsnotert i Hong Kong. Verdien på Alibaba forventes å ligge på mellom 120 og 160 milliarder dollar.

Det er stor appetitt for kinesiske selskaper i USA. Selskaper som ble børsnotert i USA i fjor fikk en gjennomsnittlig kursoppgang på 53 prosent i 2013, ifølge Reuters – mer enn dobbelt så høyt som Nasdaq-indeksen.

KINESISK RALLY: Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan venter på at Shanghai-børsen skal ta av i løpet av de neste ukene. I en ny rapport anbefaler JPMorgan kunder om å kjøpe kinesiske aksjer.

Kinesisk nyttår fører til at de økonomiske statistikkene er uklare og ikke lar seg sammenligne med foregående år. I tillegg var handelstallene ved begynnelsen av fjoråret feil, noe som vil gi et feilaktig bilde av årets statistikker de første to-tre månedene.

«Vi forventer en 15 til 20 prosent oppgang de neste ukene så snart veksten stabiliseres etter sesongjusteringer og markedets fokus veksler over til strukturelle reformer», skriver Michael Yu hos JPMorgan.

GASSFUNN: Morselskapet til PetroChina har gjort et stort gassfunn i Sicuan-feltet som inneholder minst 300 milliarder kubikkmeter gass. Dette er et av de største gassfunnene siden årtusenskiftet i Kina, som ønsker å redusere avhengigheten av kull og gå over til gasskraftverk.

Kina produserte 121 milliarder kubikkmeter gass i fjor. I tillegg importerte landet i overkant av 50 milliarder kubikkmeter.

HISTORISKE SAMTALER: Toppdelegasjoner fra Kina og Taiwan vil møtes de neste fire dagene til forhandlinger i den kinesiske byen Nanjing. Det er første gang siden slutten på den kinesiske borgerkrigen i 1949 at en delegasjon på et så høyt ministernivå møtes til forhandlinger.

Kina, som ser på Taiwan som en provins med selvstyre, vil prøve å overbevise Taiwan om å godkjenne en handelsavtale som venter i den folkevalgte nasjonalforsamlingen. Dette blir i Kina sett på som et skritt i retning av en integrering mellom de to økonomiene.

Taiwan vil foreslå at det utveksles diplomater på høyt nivå mellom de to landene. Forholdet mellom de to fiendene har bedret seg betydelig siden 2008.

Taiwanske meningsmålinger viser at velgerne ikke ønsker endringer i forholdet til Kina. Hele 80 prosent er fornøyd med status quo.

MARKEDENE: Oppgangen fra mandag fortsetter ved de asiatiske børsene i dag. I de fremvoksende markedene i Asia er den gjennomsnittlige oppgangen på rundt 0,5 prosent ved sekstiden tirsdag morgen.

morten.iversen@dn.no

Les også: Milliarder forsvinner ut av Kina



Frykter ny økonomisk katastrofe


Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.