I Sørøst-Asia er tidenes eiendomsfest i gang.

Tomteprisene i sentrumsnære områder i flere storbyer er nesten tredoblet på to år.

De fremvoksende markedene – ledet av Kina – holdt liv i verdensøkonomien etter finanskrisen for fem-seks år siden. IMF har kuttet vekstprognosene for fremvoksende markeder både for 2014 og 2015 i en ny rapport. De asiatiske landene forventes å levere en fortsatt relativt høy vekst.

Eiendomsboom i Sørøst-Asia

Eiendomsprisene i Kina har nådd rekordhøye nivåer – ledet av spekulasjon fra investorer. Også i andre fremvoksende økonomier i Asia øker eiendomsprisene kraftig, ifølge en ny undersøkelse fra konsulentselskapet Knight Frank.

- De fremvoksende økonomiene i Asia opplever en langt høyere prisvekst enn de utviklede økonomiene og byene, sier analysedirektør Nicholas Holt til CNBC.

Etterspørselen etter kvalitetsleiligheter av vestlig standard er for tiden svært høy i Jakarta, Bangkok, Kuala Lumpur og Manila. I Bangkok har tomteprisene blitt nesten tredoblet på to år. Boligindeksen har steget med 184 prosent i Jakarta i samme periode.

De høyeste tomteprisene i Asia ligger i Hong Kong, fulgt av Singapore og Tokyo. Bangalore, Phnom Penh og Kuala Lumpur er de billigste av de største byene. Millionbyene i Sørøst-Asia er i ferd med å ta innpå.

- Tomteprisene i sentrumsnære områder i Bangkok har økt kraftig det siste tiåret. Årsaken er svært begrenset tilgang til tomteområder til utvikling, sier analysesjef Risinee Sarikaputra hos Knight Frank Thailand.

Knight Frank forventer at oppgangen vil fortsette. Det er høy etterspørsel etter leiligheter i sentrumsnære områder i storbyene i Sørøst-Asia. Lav rente og høy økonomisk vekst gjør at stadig flere har råd til å kjøpe leiligheter i prisklassen to til tre millioner kroner.

Brikkene faller i BRIC

For Russland og Brasil – to av BRIC-økonomiene – vil den økonomiske veksten havne på i gjennomsnitt 1,5 prosent. I India har den økonomiske veksten falt til under fem prosent og også i Kina er det lavere vekst enn tidligere.

IMF har lagt vekstmålet på 4,9 prosent i år og 5,3 prosent i 2015 for fremvoksende økonomier.

Den største risikoen kommer fra en normalisering av rentenivået i USA, EU og Japan. De fremvoksende landene har lokket til seg kapital fra disse markedene gjennom flere år uten å foreta seg stort i form av reformer. Det er en frykt for at kapitalstrømmen stopper – eller snur.

En svakere vekst i fremvoksende markeder vil også ramme industrilandene, påpekes det. Fremvoksende markeder, ledet av Kina, har stått for rundt 20 prosent av eksporten av produkter fra industrilandene.

«Som et resultat er store eksportland som Japan og Tyskland spesielt sårbare for forstyrrelser i handelsstrømmen», skriver IMF

IMF har sett på tre store kriser som rammet verdensøkonomien på 1990-tallet i Mexico, Øst-Asia og i Russland. Disse finanskrisene hadde en minimal innvirkning på industrilandene. I dag er verdensøkonomien mer integrert enn den var for 15-20 år siden.

Kina er jokeren i det globale kortspillet. Myndighetene har klart å holde den økonomiske aktiviteten oppe og parallelt med dette har de igangsatt reformer. De siste ukene har den kinesiske valutaen svekket seg mot amerikanske dollar.

Myndighetene har sagt at dette gjøres for gradvis å kunne gjøre valutaen konvertibel mot andre valutaer. Enkelte eksperter tror svekkelsen er et bevisst forsøk for å hjelpe kriserammede eksportører.

«Et sjokk i fremvoksende markedsøkonomier kan bremse oppbyggingen av valutareserver i Kina. De kan også reduserer reservene for å forsvare valutaen. Dette vil spre seg til industrilandene og kan øke de langsiktige rentene», skriver IMF.

Tror på Kina-overraskelse

Det er stor interesse knyttet til de kinesiske handelsstatistikkene for mars, som legges frem i morgen. I årets to første måneder var det en betydelig svakere utvikling enn forventet. Marstallene kan overraske positivt.

De sørkoreanske eksportstatistikkene kom i dag og disse viser en økning i eksporten på 5,2 prosent. Markedsstrateg Chris Weston hos IG i Australia ser en klar historisk sammenheng mellom den sørkoreanske eksporten og Kinas handel.

Det antas at den kinesiske eksporten økte med rundt 4,2 prosent i mars og at den økonomiske veksten havnet på rundt 7,7 prosent, ifølge gjennomsnittet fra 14 Kina-eksperter Wall Street Journal har kontaktet. Den svakere yuanen i mars kan ha hjulpet eksportsektoren. Nye lån havnet på like i underkant av 1000 milliarder kroner i mars – opp fra 640 milliarder kroner i februar, hvis prognosene slår til. Dette er på samme nivå som i mars i fjor.

Det offisielle målet er en økonomisk vekst på 7,5 prosent i Kina for 2014.

Markedene

Sør-Afrikas største kjøpesenterkjede, Woolsworth, har inngått en avtale om å kjøpe den australske kjeden David Jones med 38 utsalg for 12 milliarder kroner. Dette er det største oppkjøpet i Australia siden Wesfarmers kjøpte Coles Group i 2007.

De de asiatiske aksjemarkedene er det en blandet utvikling med en nedgang ved Tokyo-børsen på rundt to prosent. Farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical har blitt dømt av en amerikansk jury til å betale seks milliarder dollar etter at de ikke advarte brukerne om økt kreftfare ved bruk av diabetesmedikamentet Actos.

Takeda har falt med nesten ti prosent på to dager. Selskapet vil anke dommen og det blir sett på som sannsynlig at dommeren vil sette den til side, ifølge eksperter.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

Les også: Advarer om kinesisk kollaps Advarer om kinesisk kollaps

Nå kuttes veksten i Kina

Eiendomsboble truer Kina

  Nye advarsler mot Kinas gjeldsfest

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.