Skepsisen er stor til de offisielle statistikkene fra Kina.

Nå er det omfanget av råtne lån i bankene det stilles spørsmål rundt, og vestlige finansinstitusjoner trekker seg ut fra det kinesiske markedet, skriver Dagens Næringsliv.

De fem største bankene i Kina er statskontrollerte og gir i hovedsak lån til storselskaper. Andelen misligholdte lån hos de kinesiske bankene ligger offisielt på kun 0,95 prosent av alle utlån.

Dette er svært lavt sammenlignet med andre land, og kun fem land, blant annet Finland, Canada og Luxembourg, har en lavere andel råtne lån, ifølge Verdensbanken.

Gjennomsnittet er på rundt 2,5 prosent.

– Antallet misligholdte lån har økt fra januar til mars. Vi vil overvåke situasjonen. Det er særlig misligholdte boliglån som øker, sier visestyreformann Wang Zhaoxing i det kinesiske banktilsynet til næringslivsavisen Financial News.

Uoppnåelig boligdrøm
Det har kommet en rekke advarsler de siste ukene om den voksende gjelden i Kina, og da spesielt via det uregulerte gråmarkedet og gjeldsforpliktelsene til kommunene.

Varsellampene lyser hos storbankene og eiendomsutviklere.

– Kinesiske banker står foran store utfordringer i år og vil bli testet. Alt dreier seg om soliditet, sa konsernsjef Yang Kaisheng hos Industrial and Commercial Bank of China nylig.

Eiendomsprisene i de kinesiske storbyene har gått rett til værs i mange år. Vanlige lønnsmottagere er priset og skviset ut av markedet. Spekulantene har overtatt. Styreformannen i Kinas største eiendomsselskap er ikke i tvil om at Kina opplever en eiendomsboble.

– Min største bekymring er at prisveksten i Shanghai og Beijing ikke lar seg kontrollere. Det vil resultere i prisvekst i andre byer og det er garantert ikke bra. Hvordan kan dette kontrolleres? Det er der usikkerheten ligger, sier Wang Shi hos Vanke til CNBC.

Les også: Byggeboom i Asia varsler ny finanskrise

Veksten er problemet i verden



Boligboble på Kinas Hawaii sprekker


Frykter Kina-krakk (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.