Da de første valglokalene åpnet klokken 8 lørdag morgen (midnatt norsk tid), var det nesten dødt løp på meningsmålingene mellom statsminister Malcolm Turnbull fra Det liberale partiet og motkandidaten Bill Shorten fra arbeiderpartiet Labor.

En topartimåling i avisen The Australian viser at Turnbulls parti får 50,5 prosents oppslutning mot 49,5 prosent til Labor. Sydney Morning Heralds måling viser at det er helt jevnt mellom de to statsministerkandidatene.

Økonomi og utfordringer

Turnbull, som i fjor høst danket ut partifellen Tony Abbott og ble landets fjerde statsminister på to år, har gått til valg på økonomisk styring. Den styrtrike ministeren hevdet nylig at bare han kan gi landet et sterkt og stabilt lederskap, særlig etter uventede «motvinder» som den britiske brexit-avstemningen.

– Vi må ha en plan som sammenfaller med vår tid, en tid for muligheter og utfordringer, sier Turnbull til nyhetsbyrået AFP på valgdagen.

Også Shorten lover å få orden på økonomien, men han vil også satse på utdanning og helse, noe som vil innebære store investeringer. Lørdag så han ut til å være full av selvtillit.

– Det føles fantastisk. Jeg har elsket hvert minutt jeg har snakket om våre positive planer for Australia, sier han.

Mot mindretallsregjering

Den regjerende liberal-nasjonale koalisjonen har i dag 89 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen og kan tape opptil 13 seter uten å miste makten.

Labor har 55 seter, mens diverse mindre partier holder ett sete hver. Turnbull skrev ut nyvalg fordi politikere som er uavhengige eller fra mindre partier sitter på vippen og dermed styrer maktbalansen i senatet.

Ifølge meningsmålingene oppgir så mange australiere at de planlegger å stemme på De grønne eller andre partier, at sjansen er stor for at valget ender med en mindretallsregjering.

15,6 millioner australiere stemmer i det obligatoriske valget. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.