To av landets fremste oljeeksperter ser oljeprisene i spennet mellom 80 og 100 dollar på lengre sikt, og mener det er begrenset sannsynlighet for at nivåene vil falle lavere.

Oljeanalytikerne Torbjørn Kjus i DNB Markets og Trond Omdal i Arctic Securities er langt på vei enige om nivåene fremover.

På en presentasjon onsdag hadde ekspertene fått knappe femten minutter hver på å forklare sitt oljesyn. Det ble en grafisk øvelse og en lyninnføring i verdens energipolitiske utfordringer.

Kjus mener at vi allerede er forbi toppnivåene og tror på en langsiktig oljepris på 80-90 dollar fatet. Ifølge ham undervurderes omfanget og virkningen av at USA vil bli mindre avhengig av konvensjonell olje gjennom store funn av skiferolje på amerikansk grunn.

- Dette kommer til allerede om fem år å dytte vekk import fra USA, sier Kjus.

Han viser til at forventningene til oljeprisen i kontrakter mot 2016 allerede har falt til 92 dollar, mot 107 dollar for litt over et år siden.

- Det er allerede priset inn billigere, mer tilgjengelige ressurser globalt, sier han.

Mener Saudi er avgjørende
Omdal mener 90-100 dollar fatet er mer realistisk.

Ifølge ham bestemmes utviklingen av det verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, foretar seg. Landets rolle som prisfastsetter er uforandret.

- Saudi har sagt at 100 dollar er målet. Det sa de også når prisen var 120 dollar fatet. Hva Saudi gjør er det viktigste, og den viktigste grunnen til at oljeprisen er der den er, sier Omdal.

Han forklarer at på et bakteppe av sterkt økende letekostnader og knapphet på både personell og infrastruktur, vil også oljeselskapene være de første til å redusere ukonvensjonell leting ved oljepriser under 90 dollar. Tross enkelte lønnsomme funn, som Bakken-feltet i Nord-Dakota, er det også fortsatt knyttet betydelig teknologisk usikkerhet ved skiferoljeutvinning, påpeker han.

Samtidig mener Omdal at den politiske risikoen, spesielt rundt Iran, vil fortsette å prege prisbildet, der Saudi ikke har en ubetydelig rolle.

Sterkt prisfall
Oljeprisene har falt nær 30 prosent siden toppnivået på 125 dollar i mars. I dag handles kontrakten for et fat nordsjøolje med levering i august rundt 92 dollar.

Oljeprisene er imidlertid sterke i et historisk perspektiv.

I snitt ligger nordsjøoljeprisen på 114,2 dollar fatet så langt i år. Det er det høyeste snittet for seksmånedersperioden januar til juni noensinne, ifølge Financial Times.

Illustrerende er det over nivåene for samme perioder i 2008, da oljeprisene var rekordhøye, og i 2011, da borgerkrigen i Libya reduserte verdensproduksjonen betydelig.

Les også:
- Vi får ingen energikrise de neste 100 årene

- En riktig dårlig cocktail for oljeprisen

Oljeekspert avblåser oljepris-oppgangen


- Vi glemmer at vi er en viktig brikke

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.