John Fredriksen er igjen på offensiven. Tirsdag 21. april ble det kjent at Seadrill kontrollerer 9,9 prosent i det konkurrerende riggselskapet Pride International gjennom forwardkontrakter.

Etter at rigg-giganten Transocean ifjor fusjonerte med GlobalSantaFe, har det vært spekulert i om Seadrill også ville kapre en av de etablerte riggaktørene. Kandidatene har vært Diamond Offshore Drilling, Noble, Ensco og Pride.

Pride har en markedsverdi på 6,8 milliarder dollar eller rundt 34 milliarder kroner. Seadrill har en markedsverdi på rundt 64 milliarder kroner. Tirsdag kom svaret da Seadrills kjøp ble kjent.

- Dette er en finansiell posisjon for Seadrill, hevdet konserndirektør Alf C. Thorkildsen i Seadrill til nyhetsbyrået TDN Finans tirsdag.

Les: Seadrill: -Finansiell investering

Men kollega Jon Olav Trøim gjorde lite for å skjule at Seadrill har andre planer.

- Det er jo penger involvert og sånn sett er dette en finansiell investering, sa Trøim til Dagens Næringsliv.

Les mer: Jakter på billige selskaper

Houston-baserte Pride International er et av verdens største riggselskaper med 64 rigger. Inkludert i flåten er to dypvannsskip, 12 halvt nedsenkbare rigger, 28 oppjekkbare rigger, 10 plattformrigger, fem dypvannsrigger og syv landrigger. Selskapet har også tre ultradypvanns-boreskip under bygging.

Selskapet gikk umiddelbart i forsvarsposisjon da Seadrills aksjekjøp ble kjent. Det var faktisk Pride International som offentliggjorde Seadrills kjøp i en pressemelding, og det på tross av at Seadrill hadde bedt dem om ikke å gjøre det.

Styret i Pride besluttet også å redusere grensen for å utløse selskapets "Stockholder Rights Plan" fra 15 til 10 prosent. Pride skriver at dette kun er gjort for å ramme Seadrill. Det fremgår at Prides "Stockholder Rights Plan" har til hensikt å beskytte aksjonærene i Pride mot overtagelsesforsøk i det åpne markedet eller andre "misbruks"-aktiviteter.

Les mer: Fredriksen angriper

Analytikere DN.no har snakket med er positive til Seadrills kjøp.

- En match mellom de to ser veldig interresant ut. Seadrill har sagt at de er interessert i vekst, og trenger å knytte til seg ekspertise i Brasil og Vest-Afrika der Seadrill har veldig liten erf#229. Operasjonelt er dette veldig riktig, sier analytiker Ingolf Gillesdal i Nordea Markets til DN.no.

- Derfor støtter jeg dette, legger han til.

- Tror på Seadrill når de sier at det er en finansiell investering?

- Ti prosent er ganske mye. Foreløpig er det en finansiell investering, men det kan fort snu seg, sier han.

Les mer: - Veldig interessant

Foreløpig har John Fredriksen tjent gode penger på Pride-interessen. Pride-aksjen steg over 6 prosent på New York-børsen tirsdag. Oppgangen gir Fredriksen en foreløpig aksjegevinst på 700 millioner kroner.

Les mer: Seadrill-gevinst på 700 millioner