Toppsjef Bob Diamond i Barclays trekker seg etter manipulasjonsskandalen som ble avslørt i forrige uke. Avgangen kommer dagen etter at styrelederen Marcus Agius valgte å trekke seg.

- Det eksterne presset på Barclays har nådd et nivå hvor det risikerer å skade selskapet. Det kan jeg ikke la skje, sier Diamond i en melding.

I forrige uke ble det kjent at Barclays har inngått et forlik med britiske og amerikanske myndigheter som innebærer at banken må betale et straffegebyrer på 290 millioner pund eller vel 2,7 milliarder kroner for å ha manipulert verdens viktigste rente. Ansatte i Barclays påvirket over en lengre periode rapporteringen av pengemarkedsrentene Libor og Euribor i sin favør.



Upopulær
Diamond gjorde seg upopulær blant politikere og mange vanlige briter allerede ifjor da han sa at bankene ikke lenger bør føle anger og be om unnskyldning for feilgrep under finanskrisen.

Barclays' gode navn og rykte fikk seg imidlertid en alvorlig knekk etter avsløringer av forsøk på manipulasjon av Libor-renten (London Interbank Offered Rate). Dette er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån banker imellom, og som danner basis for prising av alt fra kredittkorttjenester og finansielle transaksjoner verden over.

I perioden 2005 til 2007 tok Barclays innspill fra sine egne derivatmeglere og andre derivatmeglere i sin rapportering til Libor og Euribor, og det var blant disse der ansatte i Barclays påvirket rapporteringen i sin favør.

Etter avsløringene av rente-triksingen har Barclays inngått et forlik med britiske myndigheter som innebærer at banken betaler straffegebyrer på 290 millioner pund eller vel 2,7 milliarder kroner. Gebyrene går til finansmyndighetene både i Storbritannia og i USA.

Boten, som er kommet i stand som følge av et forlik med Barclays, er det første håndfaste resultatet i en etterforskning som opprinnelig ble igangsatt av det amerikanske råvarebørs-tilsynet CFTC, og som nå omfatter nær et dusin reguleringsmyndigheter og mer enn 20 banker, ifølge FT.

Samtidig ble det fredag klart at etterforskningen er pågående og at flere banker kan være involvert.

Skuffet og sint
Mens Diamond først ble toppsjef i Barclays i 2010, var han i perioden 2005 til 2009 leder for bankens meglervirksomhet. Han har forsvart seg med at forholdene har oppstått som følge av uærlige ansatte som har utført handlingene i egen vinning, ifølge Financial Times.

- Ingen er mer lei seg, skuffet og sint for disse forholdene enn jeg, skrev Diamond i et brev til sine ansatte denne uken.

Han skrev også at det er nødvendig å ta "passende tiltak mot de involverte", at han elsker selskapet og at det som har skjedd ikke er representativt for Barclays kultur.

Uakseptabel oppførsel
BBC meldte mandag at Agius ville erkjenne at det har vært en uakseptabel oppførsel fra Barclays side når han kunngjorde beslutningen.

I et avskjedsbrev skriver han sier at skandalen har vært svært ødeleggende for bankens rykte. Han beklager også til ansatte, kunder og aksjeeiere.

Barclays er Storbritannias tredje største bank.

Banksektoren granskes
Storbritannias statsminister David Cameron vil også innlede en parlamentarisk gransking av banksektoren. Granskingskommisjonen skal kaste lys over normene og kulturen innad i sektoren og avdekke årsakene til renteskandalen.

- Denne kommisjonen skal ha full tilgang til papirer og tjenestemenn og ministre, inkludert ministre og spesialrådgivere fra den forrige regjeringen, sa Cameron til Parlamentet i London.

En talskvinne for det britiske finanstilsynet FSA sier til nyhetsbyrået Reuters at Barclays langt fra er den eneste banken som etterforskes for rentetriksing.

Mer enn et dusin andre banker i Europa, Nord-Amerika og Asia er under gransking, sa Tracey McDermott mandag.

Les også:
- Skal det ikke lønne seg å ta lang utdannelse?
Yara tok initiativ til smøring i Libya
Har tatt ut 2,5 milliarder

Se video: Barclays styreleder går av:



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.