Hellas’ statsminister George Papandreou appellerer til G20-landene om å slå ned på markedsspekulanter eller risikere en ny global finanskrise.

I en tale til tenketanken Brookings Institution i Washington mandag sa Papandreou at det ikke vil være mulig for det gjeldstyngede Hellas å fortsette å låne til dobbelt så høy rente som for eksempel Tyskland må betale.

– Prinsippløse spekulanter tjener milliarder hver dag ved å vedde på at Hellas skal misligholde gjelda, uten hensyn til sosiale konsekvenser, sa Papandreou.

Han la mye av skylden for Hellas’ problemer på markedsspekulantene og finansinstrumenter som shortsalg og derivater, som mange mener var en medvirkende årsak til finanskrisen.

- Kan ende i ny global finanskrise
I talen gjorde han det klart at det kan ende i en ny global finanskrise om virksomheten til spekulantene ikke blir brakt under kontroll og finansinstrumentene blir strengere regulert.

– En fortsatt eurokrise kan føre til en dominoeffekt, der lånekostnadene drives i været for andre land med stort underskudd med det resultat at obligasjonsrater og valutakurser over hele verden blir ustabile, sa han.

– Dersom en slik europeisk krise utvikler seg, kan det skape en ny global finanskrise med følger som blir minst like alvorlige som krisen i fjor som begynte i USA, sa han.

Papandreou er på et fire dager langt besøk i USA. Han møtte utenriksminister Hillary Clinton mandag og møter president Barack Obama tirsdag.

Krisen i Hellas med et budsjettunderskudd på nesten 13 prosent og en statsgjeld på 110 prosent av BNP kom for dagen da økte lånekostnader tvang den greske regjeringen til å gjennomføre et brutalt spareprogram og be EU om støtte.

Obama har lagt fram forslag om en strengere regulering av derivater, men forslaget har møtt veggen i Senatet og det er uklart om det blir noen ny lovgiving.

Les også: - Det blir ikke lett å vinne dette gamet


<b>Hellas-krisen: Frykter dominoeffekt</b>

<b>Greske folkevalgte vedtok kutt</b>

<b>Enorm etterspørsel etter Hellas-gjeld</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.