- Vi ta en grundig diskusjon på skreddersøm mot standardisering på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til oljeeliten på konferanse i Sandefjord.

Diskusjonen om kostandsboomen på norsk sokkel går tungt på det årlige oljeseminaret i hvalfangerbyen, både fra talerstolen og i korridorene.

Mer hyllevare
Og til tross for at dette er diskutert jevnlig det siste tiåret, bygges i dag de fleste oljefelt ut med spesielle løsninger som kun brukes på ett felt, eller skreddersøm på oljespråket. Det fører til at både produksjon og installasjon blir dyrere enn om det var standardiserte løsninger.

- En av tingene dere må se på er standardisering. Mer bruk av hyllevare er et bidrag. Vi må ta en grundig diskusjon på skreddersøm mot standardisering på norsk sokkel, sier Lien.

- Men så må dere også se at det er et mål å få ut mest mulig av ressursene i feltene. Det er om å gjøre å finne balansen i det arbeidet. Det hjelper ikke om vi i teorien får opp 70 prosent av oljen, hvis ikke feltet blir bygget ut på grunn av prisen, sier Lien.

Klar for omstilling
Arne Sigve Nylund, fersk direktør for norsk sokkel i Statoil understreker i Sandefjord det konsernsjef Helge Lund sa forrige uke: Statoilledelsen er klar for omstilling.

- I 40 år har olje og gassbransjen blitt oppfattet som en utømmelig honningkrukke. Vi tror den tiden er over, vi tror vi må ta grep, sier Nylund.

- For noen år siden var lønnsomhet på 30 dollar, i dag er det utfordrende i mange prosjekter å få lønnsomhet på 100 dollar. Hva har skjedd? Og hvordan kan vi gjøre noe med det, sier Arne Sigve Nylund, fersk direktør for norsk sokkel i Statoil, fortsetter han.

Han mener at en nøkkel for industrien er å ikke se på kostandsreduksjoner og kostandsfokus som et skippertak man tar når krisen åpenbarer seg, men noe man gjør hele tiden.

- Industrien er i kraftig endring og det holder ikke med kortvarige skippertak. Man må også gjøre ting når man kan, ikke når man må, sier han.

Les også på DN.no:

Boligsalget stupte

Lokker boligkjøpere med møbler

Kinesiske milliarder i skatteparadiser

Les også:
Statoil-topp varsler flere kutt

- Statoil er som et stort fat der fagforeningene har forsynt seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.