Den omstridte DNO-aksjonæren Berge Gerdt Larsen ønsker å kjøpe en tredjedel av oljeselskapet DNO International etter misnøye med utfallet av selskapets ekstraordinære generalforsamling nylig. Et tiltrekkelig flertall godkjente der en sammenlåing med emirat-oljeselskapet Rak Petroleum.

- Petrolia tar derfor initiativ til å starte en prosess med formål om å selge, restrukturere eller fusjonere DNO med en annen industriell aktør til fordelaktige vilkår for alle DNOs aksjonærer, heter det i en melding.

Betaler med Petrolia-aksjer
Budet på 10 kroner er fremsatt av Petrolia Invest AS, et heleid datteselskap av i Petrolia ASA, for 33,33 prosent av aksjene. Oppgjøret ønskes utført i aksjer Petrolia ASA.

Investorene ser ikke ut til å sluke agnet, DNO-aksjen DNO stiger 4,61 prosent til 7,15 kroner på Oslo Børs.

Berge Gerdt Larsen kontrollerer i overkant av 42 prosent av aksjene i Petrolia ASA gjennom selskapet Larsen Oil & Gas og Independent Oil and Resources ASA.

Støtte er alternativ
Målet er å utforme en gruppering for maksimere verdiene i DNO gjennom et salg, restrukturering eller fusjon, og Petrolia tilbyr med dette et "verktøy" for å gjennomføre en slik prosess.

Som et alternativ til budaksept, kan aksjonærer alternativt uttrykke sin støtte for en slik prosess, ifølge meldingen.

"Et fiendtlig oppkjøpsforsøk"
DNO international sluttet fredag til 6,835 kroner. Da samtalene om en fusjon med Rak Petroleum startet i februar 2011, var aksjekursen over 10 kroner per aksje, ifølge meldingen.

- Den lave aksjekursen reflekterer aksjemarkedets negative syn på fusjonsforslaget og det som i praksis er et fiendtlig oppkjøpsforsøk av Rak Petroleum, heter det.

Vil realisere minst 12 kroner aksjen
Petrolia hadde per utgangen av andre kvartal 2011 bokførte verdier på omkring 5 kroner per aksje, mens aksjekursen er lavere "på grunn av tett kontrollert og illikvide handelsforhold". Antall Petrolia-aksjer som vil bli tilbudt per DNO-aksje vil bli basert på en "book building-prosess over tid".

Petrolia har en ambisjon om å realisere verdier i DNO for minst 12 kroner per aksje.

- Samtlige Petrolia-aksjonærer vil da motta alternativet om et kontantutbytte, eller et aksjeutbytte for hoveddelen for prisen oppnådd for DNOs aksjer gjennom et salg, en restrukturering eller en fusjon, heter det.

Viser til styrevurdering
I forhold til den potensielle aksjekursen som kan bli oppnådd i en transaksjon støtter Petrolia vurderingen som ble gjort av revisjonsselskapet Ernst & Young i juni 2011 på oppdrag av ledelsen og som presentert selskapets styre.

Den ga en risket vurdering på 19,50 krone per aksje, og en urisket vurdering på 29 kroner per aksje, ifølge meldingen.

DNO er opp 4,32 prosent til 7,13 kroner, omsatt for 23 millioner kroner. Petrolia PDR er opp 5,36 prosent til 0,59 kroner, omsatt for 0,25 millioner kroner.

Les også: <b>DNO-fusjonen i boks</b>

DNO kjøper 42 millioner egne aksjer

DNO kutter alle bånd til Berge Gerdt Larsen

<b>Petrolia fornøyd med DNO-kompromiss</b>

<b>- Utskudd som truer meg nå</b>

<b>Gamle DNO-fiender står sammen mot Rak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.