Regjeringen utlyste i dag en avtale som vil gi status som kommersiell allmennkringkaster slik TV 2 har i dag.

Ansvarlig redaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende understreker at avisen ikke har tatt stilling til om den vil søke.

LES OGSÅ: Fjerner innholdskrav i ny tv-avtale

BT trenger tid til å vurdere

- Vi vil se på hva som ligger i utlysningen og hvilke fordeler en status som allmennkringkaster vil bringe med seg for oss. Dette vil vi trenge tid til å vurdere, sier Hjertenes.

Han er imidlertid ganske tydelig når han kommenterer spørsmålet om en tv-avtale på generelt grunnlag kan være av interesse for BT, som er eid av Schibsted - Norges mektigste mediekonsern.

Sterkeste miljøet

- BT har etter min mening det sterkeste redaksjonelle miljøet i Bergen. Og Bergen er jo et nøkkelord her. I tillegg har vi sterke samarbeidspartnere i Schibsted, som har god kompetanse på tv. I lys av det, er det interessant å utforske hvilke muligheter som ligger i et eventuelt samarbeid om tv mellom BT, Aftenposten og VG, sier Hjertenes.

- I dag er tv en veldig liten del av BT, men vi har allerede et samarbeid med VGTV om utveksling av innhold. BT leverte for eksempel tv-bilder fra helikopterulykken til VGTV.

På bakgrunn av dette vil ikke Hjertenes utelukke noe.

- Det er journalistikk vi driver med og kan vi finne nye måter å komme ut med den på, er det interessant, synes BT-redaktøren.

Hans holdning bekreftes av konsernsjef Didrik Munch i Schibsted Norge, som eier både Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og VG.

- Vi får se hva som kommer i utlysningen og så diskutere det internt før vi tar stilling til det, vi har jo meget sterke redaksjonelle miljøer både i Bergen og samlet i Schibsted, skriver Didrik Munch, sjefen i Schibsted Norge.

Ingen penger

Departementet skriver i utlysningsteksten at:

  • Den kringkaster som evt. får status som formidlingspliktig allmennkringkaster vil være sikret distribusjon i kabelnett i Norge. Slik formidling skal i henhold til kringkastingsforskriften § 4-2 første ledd skje på markedsmessige vilkår.

I den midlertidige avtalen ligger det ingen økonomisk støtte til den som blir kommersiell allmennkringkaster.

I stedet heter det at:

  • Søkeren må spesifisere beregnede kostnader forbundet med å oppfylle de skisserte vilkårene i denne utlysingen og kostnader forbundet med å oppfylle egne planer for driften. Det må framlegges garantier for de finansielle forpliktelser søkeren vil påta seg for å finansiere kringkastingsvirksomheten. Søknaden må inneholde en spesifisert plan for finansiering av etablering og drift av kringkastingsvirksomheten i hele avtaleperioden, og beskrive alle relevante forhold ved denne finansieringen.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes TV 2-sjefen advarer regjeringen for å opprettholde TV 2s nyhetsproduksjon fra Bergen.

VG: Kan ikke si JA eller NEI i sms

VG-sjef Torry Pedersen har tidligere, i likhet med andre medieledere, Advarer mot ny TV 2-avtale dnPlus Nå svarer han slik per sms:

«Jeg vil mene at det er en problemstilling som krever særdeles grundig vurdering, og som det ikke kan svares JA eller NEI på i en sms»

TV 2 vil gå grundig gjennom utlysningen

TV 2 har vært sikret monopol som riksdekkende reklamekanal og senere en privilegert stilling i forhold til kabelselskapene helt siden kanalen gikk på luften i 1992.

Foreløpig vil ikke ledelsen si noe om hvordan selskapet forholder seg til utlysningen.

- Vi vil nå gå grundig gjennom utlysningen og behandle den både internt i TV 2 administrasjonen, men også i TV 2 styret. Først etter dette vil vi kommentere på veien videre rundt denne utlysningen, skriver Sarah C. J. Willand, som er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2.

Uaktuelt for Dagblad-eier

Konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media, som blant annet eier Dagbladet og Se og Hør, sier det er uaktuelt for dem å søke en midlertidig tv-avtale med staten nå.

Utlysningen er tilpasset TV 2 ved at den inneholder krav om nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen, men ellers vil det i prinsippet være åpent for enhver å søke.

- Jeg har ikke sett utlysningen, men har forstått at det gjelder ut 2019, at det forutsetter nyhetsproduksjon og tilstedeværelse i Bergen, og at det ikke følger statsstøtte med. Det er helt uaktuelt for Aller å bruke tid på å søke på den utlysingen, sa Sørsdahl til DN onsdag formiddag.

Aller-sjefen signaliserer samtidig en generell interesse for en fremtidig tv-avtale for en kommersiell kringkaster.

- Hvis man la opp til en prosess der andre aktører fikk tid til å planlegge og seriøst vurdere hvordan vi skulle løse et slikt oppdrag, så ville vi se på det.

- Også uten statsstøtte?

- Jeg har ingen kommentarer til det, sier Dag Sørsdahl.

Hele utlysningsteksten kan du lese på Kulturdepartementets nettsider her.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

LES OGSÅ:

Bernander og Haugsgjerd skal styre i Amedia

Google og Facebook gir nordiske kulturministre hodepine  

Her er knappen som truer Finn.no

Se på DNtv:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.