Innen en måned skal det endelig innføres reformer for å kutte Italias budsjettunderskudd, lover Silvio Berlusconi. Han kjemper både for sitt politiske liv og for å unngå at landet drukner i gjeld.

Lederne for de andre EU-landene har gjentatte ganger bedt Berlusconi om å få orden på de italienske statsfinansene så raskt som mulig.

Om ikke noe gjøres, kan Italia på sikt få problemer med å betjene sin enorme statsgjeld. Og hvis gjelden misligholdes, kan konsekvensene bli katastrofale, både i eurosonen og resten av verdensøkonomien.

Men tross det store alvoret som preger situasjonen, har det italienske reformarbeidet så langt gått svært langsomt. På G20-møtet i Cannes skal Berlusconi ha lovet at en rekke planlagte reformer vil bli iverksatt innen utgangen av november.

Løftet kom etter press både fra EU-lederne, USAs president Barack Obama, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Kabinettsspørsmål
Meningen er at reformene først skal behandles av den italienske nasjonalforsamlingen neste uke. Om nødvendig skal Berlusconi være villig til å stille kabinettsspørsmål for å få banket vedtakene gjennom.

De nye tiltakene omfatter salg av offentlig eiendom, nye lærlingplasser for å få ned ungdomsledigheten, enklere byråkrati og milliarder i støtte til Sør-Italia. Tidligere forslag om boligskatt og høyere skatt for rike italienere er ikke på dagsordenen i denne omgang.

Inntil nylig var det håp om at reformene ville bli innført før verdens toppledere strømmet til G20-møtet på den franske rivieraen. Men den muligheten forsvant da Berlusconi møtte motstand under et krisemøte i regjeringen onsdag kveld.

Utbrytere
Samtidig som den skandaleombruste italienske statsministeren må kjempe for å holde sine løfter om reformer, blir det gradvis mer usikkert hvor lenge han vil klare å beholde regjeringsmakten.

Berlusconis avgang er blitt spådd mange ganger tidligere, men denne gangen ser det i alle fall ut til at han må overvinne betydelige hindringer for å beholde jobben. Seks medlemmer av nasjonalforsamlingen fra statsministerens eget parti har brutt ut og krever ny regjering.

Utbryterne varsler at de kan komme til å gå mot regjeringen under en budsjettavstemning neste uke. Også opposisjonen mener at det i løpet av neste uke vil oppstå muligheter til å felle Berlusconi.

Rekordhøy rente
Finansmarkedene har så langt ikke latt seg overbevise av statsministerens reformvilje, og Italia blir gradvis tvunget til å betale høyere renter for å låne penger.

Utviklingen fortsetter til tross for eurolandenes løfter om å utvide sitt krisefond slik at gjeldstyngede land lettere kan få hjelp. At Den europeiske sentralbankens nye italienske sjef Mario Draghi driver støttekjøp av italienske statsobligasjoner, har heller ikke hindret rentene i å stige.

Draghis uventede beslutning torsdag om å kutte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, hadde imidlertid effekt. Renta på italienske statsobligasjoner med løpetid på 10 år falt litt tilbake etter først å ha steget til 6,4 prosent.

Frykter spredning
På G20-møtet i Cannes, som avsluttes fredag, diskuterer verdens mektigste ledere hvordan de kan stanse spredningen av Hellas' gjeldskaos til Italia og andre europeiske land.

Det er blitt foreslått å gi Det internasjonale pengefondet (IMF) mer ressurser til å hjelpe land som får problemer, men ingen konkrete beslutninger er tatt så langt.

Kinas president Hu Jintao har angivelig luftet muligheten for å bidra med nærmere 600 milliarder kroner til eurolandenes krisefond. Forutsetningen er imidlertid at kineserne føler seg sikre på at pengene ikke vil gå tapt.

Bekymringen for konsekvensene av eurokrisen er stor, og Japans statsminister Yoshihiko Noda advarte torsdag om en mulig «kjedereaksjon» som kan spre seg gjennom verdensøkonomien.

Les også: Berlusconi kan komme tomhendt til Cannes


Tror Italia snart er bankerott


Italia-kollaps kan bli alle krisers mor

- Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?


- Hovedindeksen kan falle til 275 poeng (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.