Ventetiden frem mot lanseringen av de første telefonene basert på Windows Phone 8 har vært utrolig spennende. Og forhåpningene har vært skyhøye. Nå er de første telefonene her, og den aller første til å bli testet er «Windows Phone 8X by HTC». Heldigvis er ikke telefonen like håpløs som navnet – som heretter er «HTC 8X».

Brukeropplevelsen
Skal man vinne kunder fra Iphone og Samsung må man levere gode brukeropplevelser. Man må gjøre grep og lage visuelle effekter som gjør at folk ønsker å ta opp telefonen fra lomma bare for å utforske den.

Akkurat nå har Windows Phone 8 en unik sjanse til å hoppe inn i konkurransen. Iphones brukeropplevelse har vært stort sett uendret siden 2007 og Android kan virke avansert for enkelte brukergrupper. Windows Phone klarer delvis å levere på dette området.

Det er en liten skuffelse at Windows Phone 8 er 90 prosent identisk med Windows Phone 7.5. Når det er sagt, er brukeropplevelsen fortsatt meget god, den er bare ikke ny.

Det er heller ikke mye HTC får gjort med den saken. Microsoft er knallharde på hva telefonprodusentene får, og ikke får, røre på telefonene. Bortsett fra noen egne apper er det lite å se til HTCs utmerkede brukeropplevelse på Android.

 

Best i lag
HTC 8X er unektelig veldig brukervennlig. Og rask. Dette kjennetegner alle Windows-telefonene.

Det krever litt tilvenning å bli vant med hvordan Windows fungerer i forhold til Android og Iphone, men når man blir vant blir det også en lek.

Den aller største fordelen med Windows Phone er nok likevel samspillet med Windows. Har du flere Windows 8-enheter er det fantastisk lettvint at bilder og dokumenter deles automatisk. Det er også veldig lettvint at alt har det samme grafiske uttrykket.

Mye mangler
Under lanseringen av Windows Phone 8 var Microsoft veldig opptatte av at det er viktigere å ha riktige apps enn flest apps. De understreket også at de har 46 av de 50 mest brukte appene i verden tilgjengelig fra start. Dette hjelper fint lite i Norge.

Jeg opplever utvalget apps som frustrerende i øyeblikket, og savner mange av de mest populære. I tillegg er det mange tilfeller hvor man må betale for en tjeneste som er gratis på Android og Iphone. Jeg håper og tror dette vil endre seg raskt, ellers vil Windows Phone aldri bli konkurransedyktig.

 

Design
I likhet med Nokia har HTC bestemt seg for å slå et slag for knallfarger med sine Windows-telefoner. Windows Phone er i seg selv et fargerikt system og det kan virke riktig å la dette smitte over i dekslene. Det er lett å finne en fargepalett for programvaren som matcher fargen på dekslene.

HTC har gitt 8X en puteform som gjør at den føles og virker tynnere enn den er, uten at det er noe negativt. Telefonen føles bunnsolid og ligger godt i hånden.

Skjermen er virkelig god, og de optiske knappene på fronten fungerer godt.

Det svakeste leddet på denne telefonen er at volumknappene ofte er i veien for håndgrepet slik at man skrur lydstyrken opp eller ned uten å mene det. Av/på-knappen er også utsatt i bukselommen, og telefonen slår seg litt for ofte av på grunn av dette.

Konklusjon
HTC 8X er en gjennomført god telefon. Den ligger godt i hånden og er solid. Det mangler fortsatt en del apps til Windows Phone, men til gjengjeld er telefonen utrolig bra på integrasjon mot bedriftstjenester. Den går også veldig godt i tospann med Windows pc-er.

Det er ingenting direkte feil med telefonen, men det kan lønne seg å sitte litt på gjerdet og vente på konkurrentene før man bestemmer seg.

Følg vår anmelder på Twitter:


Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: