Oljeselskapet Royal Dutch Shell er i samtaler om oppkjøp med det britiske gass- og oljelseskapet BG Group. Det var avisen Wall Street Journal som første brakte nyheten, som senere ble bekreftet av BG Group.

BG Group ledes nå av tidligere Statoil-sjef Helge Lund, som «tyvstartet» og tok over spakene i selskapet i februar - tre uker før planlagt tid.

Det britiske selskapet har en markedsverdi på 31 milliarder pund, tilsvarende rundt 370 milliarder kroner eller 46 milliarder dollar, ifølge avisen. Wall Street Journal skriver samtalene skal være kommet langt og at kilder som kjenner til dem oppgir at oppkjøpet kan bli offentliggjort allerede i dag, onsdag 8. april. Verdsettelsen av BG Group i oppkjøpet vil med en typisk budpremie være på over 50 milliarder dollar, skriver avisen.

BG Group vil ikke kommentere saken utover å bekrefte samtalene og at Shell ennå ikke har kommet med et formelt tilbud. Etter britiske regler har Shell frist frem til 5. mai med å fremme et tilbud, men denne tidsfristen kan bli forlenget. Det skriver Financial Times.

Les også:Slik skal Helge Lund bygge et sterkere BG Group

Blant årets største

Shell har en markedsverdi på 192,4 milliarder dollar, og oppkjøpsavtalen kan dermed bli blant årets største dersom kjøpet gjennomføres.

Det vil i tilfellet også være en sjelden kjempeavtale innen energisektoren, hvor oljeprisene har falt kraftig siden i fjor sommer.

I årets første kvartal er det forleløpig kun inngått avtaler verdt 19,1 milliarder dollar innen olje- og gasssektoren, ifølge Dealogic.

I likhet med BG Group har også Shell nylig ansatt ny sjef, Ben van Beurden.

Financial Times skriver at Shell ikke ønsker å kommentere saken.

Skrev ned verdier

BG Group skrev i februar ned verdien på sin olje- og gass-beholdning med nesten 9 milliarder dollar på grunn av den lave oljeprisen.

I selskapets årsrapport, varslet Lund at han ønsker å bedre effektiviteten i BG Group.

- Vi har forpliktet oss til å bedre effektiviteten, kutte både driftskostnadene og investeringene, herunder letingen. Dette arbeidet vil ha min fulle oppmerksomhet, het det i rapporten.

BG-aksjen avsluttet tirsdag opp 6,7 prosent på børsen i London.

 

Les også:Dette har kun skjedd 20 ganger på 3467 dager

Skylder på oljekollaps

- Oslo Børs er ikke lenger oljetung (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.