Investor Anders-Ivar Olsen (50) tjente seg styrtrik på handel med råstoff gjennom to selskaper i skatteparadiset De britiske Jomfruøyene.

Nå har Skatt Øst tvangsflyttet selskapene til Norge, og skattekravet mot ett av dem er på nesten 111 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Den desidert største saken vi har jobbet med noensinne. Det er ikke ofte selskaper hentes hjem på denne måten. Jeg kan bare huske et annet eksempel, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til DN.

- Ha det bra
Etter at DN julen 2010 fortalte om investor Anders-Ivar Olsens suksess med handel av råstoffet alumina, har skattegranskere arbeidet med å kartlegge to skatteparadisselskaper de knytter til Olsens aluminahandel.

Nå er det åpnet konkurs i ett av selskapene, Unistar Alumina i Oslo. Skatt Øst mener selskapet skulle betalt nesten 111 millioner kroner i skatt i Norge fra 2004 til 2010. Det betyr et samlet resultat på hele 396 millioner kroner i samme periode.

– Jeg har ikke kjennskap til konkursen. Ha det bra, sier Olsen til Dagens Næringsliv.

Prøver å få oversikt
Selmer-advokat Thomas Brandi, som fra før leder bostyret i tre andre Olsen-relaterte konkurser, er oppnevnt som bostyrer.

– Vi konstaterer at skattemyndighetene har rettet et omfattende krav mot selskapet. Vi jobber nå med å få en oversikt over situasjonen, sier han til DN.

Anders-Ivar Olsens gevinster fra aluminahandelen ble i hovedsak investert i aksjer i Norge, blant annet i det konkursrammede riggselskapet Thule Drilling.

Det meste gikk imidlertid på tverke for 50-åringen.

Jaktes på

Han har tapt over 400 millioner kroner på investeringene og har både Økokrim og Skattekrim på nakken. I tillegg jakter to konkursbo og obligasjonseierne i riggselskapet Thule Drilling på de siste restene av Olsens formue.

Olsen har tidligere forklart til DN at han solgte seg ut av Unistar Holdings i 2003 og Unistar Alumina i 2008.

Olsen har aldri latt seg intervjue om aluminasuksessen. I forbindelse med en rettstvist ifjor høst, fortalte han imidlertid litt om virksomheten.

– Den delen av kjeden Unistar var involvert i var fra kjøp av alumina til transport og salg av alumina. Vi var heldige med konjunkturene og gjorde det bra. Særlig i 2004 og 2005, fortalte Olsen i retten.

Les også: Olsens skjulte formue (2010)


<b>Dømt til å betale 33,5 millioner</b>

Ville kuppe - ble svindlet
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.