Romjulsdagene er siste mulighet for den som vil rydde i porteføljen sin og eventuelt utligne tap mot realiserte gevinster.

Men det finnes også muligheter til å tjene noen ekstra kroner på tampen av året.

Både i Norge og Sverige har aksjekursene historisk vist en positiv utvikling i romjulen.

I de ti siste årene har Stockholms-børsen i gjennomsnitt steget én prosent mellom jul og nyttår, ifølge storbanken SEB. Det var kun i 2002 at den svenske børsen falt i romjulen, skriver di.se.

Trender
Også svenske Veckans Affärer mener det er mulig å tjene penger på handelstrender i romjulen.

Tidsskriftet peker på at porteføljeforvaltere gjerne vil eie aksjer over årsskiftet som har gjort det bra i året som gikk. Årsaken er at det er ved årsskiftet at årsrapportene skrives og investorene får en mer detaljert oversikt over hvordan forvalterne har investert pengene deres.

Derfor ønsker mange forvaltere å ha med årets vinneraksjer i sine porteføljer per 31.12.

Vinnerne stiger videre

På Stockholms-børsen de siste 11 årene har de av børsens 30 mest omsatte aksjer som har gjort det bedre enn markedet fram til slutten av november, i 62 prosent av tilfellene steget videre i desember, ifølge Veckans Affärer.

Hvis romjulsoppgangen skulle gjenta seg på Oslo Børs i år, og det fortsatt er noe igjen av desember-effekten for vinneraksjene, så kan det kanskje fortsatt være litt å hente på Oslo Børs.

De av de 25 OBX-aksjene som har steget mest så langt i år på Oslo Børs er Royal Caribbean Cruises RCL (ca 91 %), Marine Harvest MHG (+ 62 %), Acergy ACY (+57 %) og Subsea7 SUB (57 %).

Les også: Her er Hermanruds nyttårsraketter

Råvarer: Nye rekorder i 2011

Denne mannen kan virkelig investere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.