- Selgerne av denne leiligheten traff markedet på den absolutt dårligste tiden å selge på, sier Kjell Senneset i Prognosesenteret, som jobber med prognoser i boligmarkedet og byggebransjen. 

Da leiligheten i Ullevålsveien 16A ble lagt ut for salg i oktober 2013 var boligmarkedet tregt, og få var interessert i å betale takstprisen på 8,5 millioner. Leiligheten med 175 kvadratmeter, åtte soverom og to bad på St. Hanshaugen i Oslo ble nylig kjøpt for én million kroner under takst, på tross av gode utsikter i boligmarkedet.

Les om Oslo-leilighetene som satte prisrekord her: Disse leilighetene satte prisrekord

- Småboliger etterspørres av småfamilier og unge folk. Store sentrumsleiligheter er et helt annet type marked, forbeholdt en ytterst liten del av den økonomiske eliten. Nittifem prosent av Norges befolkning har ikke råd til denne typen leiligheter, sier Senneset.

Da boligtallene for juni forrige uke ble publisert, viste tallene en overraskende høy prisvekst og kortere formidlingstid. Niromsen nær Oslo sentrum ble derimot solgt både med lang formidlingstid og lavere pris enn ventet.

- Vanlige folk kjøper ikke store sentrumsleiligheter. Mønsteret gjelder ikke for de store boligene fordi det er så få som har evne og vilje til å kjøpe dem, forklarer Senneset.

Formidlingstiden på boliger er ned, og prisveksten var høyere enn ventet i juni. Les mer om dette her her: - Boligmarkedet tipper i retning av å være for bra

Ventet siden jul

De forventede leieinntektene på leiligheten er på omtrent 72.000 kroner i måneden, som utgjør 864.000 kroner i året.

- Jeg har ventet på å kjøpe denne leiligheten siden før jul, og nå nylig godkjente selgerne budet mitt på 7,5 millioner, sier en svært fornøyd Gerhard Bollmann Leknes, som forteller om knallharde forhandlinger med både selger og megler.

33-åringen jobber til daglig som salgssjef, men skal nå slutte i jobben for å starte eget selskap og leie ut boliger på fulltid.

- Jeg har vært interessert i eiendom lenge. Jeg skal nå trekke meg ut av ansattilværelsen for å leve av å leie ut eiendom, sier han.

Sjekk her: Bør du eie eller leie boligen din?

Færre å krangle med

Leiligheten var taksert til 8,5 millioner kroner, men etter flere måneder valgte selgerne å godta et lavere bud fra Leknes. Leknes tror prisnivået skremte bort potensielle kjøpere.

- Det er jo klart at det er færre å krangle med om leiligheter i denne prisklassen, sier han. Leknes tror flere boligkjøpere har blitt nervøse med årene.

- En del har blitt mer nervøse når markedet har vist seg å være mer ustabilt enn før. Det er ikke lenger de glade tidene vi hadde for noen år siden.

- Tøft marked

- Selgerne var happy med å få salget i boks, sier Stian Baklie i Krogsveen, megleren som solgte boligen.

Et tøft marked kombinert med få kjøpere er forklaringen bak salgsprisen, i følge megleren.

- Det selges lite store leiligheter i Oslo generelt, og spesielt i områder som St. Hanshaugen, sier Baklie.  

Les mer på DN.no:

- Steve Jobs tok jobbene våre  

Utvikler «Iron Man» til militært bruk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.