Prakteiendommen til investor og tidligere Thule Drilling-sjef Anders-Ivar Olsen (52) blir snart lagt ut for tvangssalg.

Olsen er tiltalt for grovt skattesvik av Økokrim, og kreditorene hans har i lang tid jobbet for å tvangsselge Olsens eiendommer.

Ifølge bostyrer starter salgsprosessen i løpet av et par uker.

- Dette er en spesiell og fantastisk eiendom. Så spørsmålet er om vi finner noen som ser potensialet i den, sier advokat Torbjørn Ek, som er innleid for å profilere eiendommen overfor interessenter, og skal også være konsulent i forbindelse med markedsarbeidet. Rettslig medhjelper ved tvangssalget er advokat Ole Per Solum.

For et drøyt år siden oppga Olsen til byfogden at taksten ved et frivillig salg av eiendommen ville være 70 millioner kroner.

Et tvangssalg gir vanligvis en lavere salgssum.

Nå er taksten for Bestum skolevei 17 satt til 55 millioner kroner.

 

 

- Begrensninger prismessig

I tillegg til en eldre tømmervilla består eiendommen av et nyere badehus. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at badehuset alene kostet 60 millioner kroner.

Badehuset består blant annet av et stort svømmebasseng med utsikt over fjorden, trimrom og kinoanlegg. Det er også gjort klart for bygging av heis.

- Så er spørsmålet hva du får for dette. I et normalmarked kan prisnivået for en standard villa på Bestum ligge på rundt 20 millioner kroner. Samtidig har eiendommen her høy teknisk verdi, men høy teknisk verdi har ikke nødvendigvis noe med markedsverdi å gjøre, sier Ek.

- Jeg synes taksten på 55 millioner kroner er fornuftig, men om vi ender på det, vet jeg ikke. Da får man i så fall også betalt for utviklingspotensialet. Her har du utgangspunkt for en enebolig uten sidestykke, sier Ek.

Ifølge Ek er det diskusjoner på gang med interessenter, der man ser på utviklingsmuligheter for eiendommen.

Han sier det blant annet er vurdert om man kan utvikle bassenghuset, om det kan bygges på en etasje, og om kan man skille tomtene.

- Eiendommen ligger på Bestum, som er et godt boområde med flott utsikt, gode lysforhold og nærhet til sentrum, men det har ikke samme status som for eksempel Vindern, Slemdal, Ullern og Holmenkollen. Dermed har området sine begrensninger prismessig, sier Ek.

Nedjusterte skattesvik-tiltalen

Økokrim nedjusterte i november i fjor den omfattende skattesvik-tiltalen mot investor Anders-Ivar Olsen. I den første tiltalen hevdet Økokrim at Olsen skal ha unndratt 142 millioner kroner fra beskatning. Nå dreier tiltalen seg om et beløp på 88 millioner og/eller 39,7 millioner. Pengene skal stamme fra kjøp og salg av alumina, som er et råstoff i aluminiumsproduksjon og aksjeinvesteringer, ifølge tiltalen.

- Vi mener Olsen har hatt store inntekter fra utenlandske selskaper han ikke har oppgitt til beskatning, sier politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim.  

Olsens forsvarer Anders Brosveet sier til DN at Økokrims tiltale bygger på at et beløp på 39,7 millioner som Olsen fikk utbetalt fra sitt selskap Norinvest, skal betraktes som skattepliktig inntekt for Olsen.

- Dette på tross av at det er rettskraftig fastslått at Olsen må betale disse pengene tilbake til Norinvests konkursbo, og kravet er sikret med pant i Olsens eiendommer. Betalingene utgjør da klart nok ikke noen skattepliktig fordel for Olsen, hvoretter det ikke er noen skatteplikt. Og uten skatteplikt blir det intet skattesvik, sier Brosveet.

- Det er riktig at tiltalen bygger på at det beløpet han har fått fra Norivest er skattepliktig for Olsen, og i det ligger det at Økokrim mener at tilbakebetalingsplikten som er fastslått i den sivile saken ikke har noen betydning for skatteplikten, sier politiadvokat Torgersen.

Det er satt av 12 dager til å behandle straffesaken i Oslo tingrett til høsten.

 

Les mer om eiendom
Steg fire mill. på syv måneder  

Flytter nær far  

Få boliger til salgs - prisene presses oppover

Vil selge praktbolig – men ikke til Sharif (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.