Lån til boliginvesteringer har gått over stokk og stein i to år på den kinesiske øya Hainan, som også kalles for Kinas Hawaii på grunn av været og sine flotte sandstrender. Nå er det brått slutt, skriver Bloomberg News.

Myndighetenes plan var å gjøre Hainan til et internasjonalt turistmål.

Det bidro til å sende boligprisene opp 48 prosent ifjor, som var den største boligprisoppgangen i hele Kina i 2010.

Kofferter full av kontanter
Nå drømmer eiendomsagent Zhu Lei seg tilbake til fjoråret da kjøpere kom med kofferter stappfulle av kontanter for å kjøpe ferieleiligheter i luksusanlegget Serenity Coast i Hainans nest største by Sanya.

- Vi hadde ikke en gang tid til å gå på toilettet fordi det var altfor mange kunder. I dag er salget av eiendommer dystert, sier Lei til nyhetsbyrået.

Siden desember ifjor er boligprisene i Sanya rast 28 prosent, og antall salg stupte 52 prosent fra året før.

Rundt 58 prosent av turistbyen Sanyas inntekter kom i 2010 fra eiendomsskatter, som er omtrent det samme som for hele Hainan.

Spår prisras i hele Kina
Så langt har resten av Kina unngått sprekk i boligprisene, selv om boligprisene falt i 49 av 70 byer i KIna fra oktober til november.

Men det er typisk ferieboliger som faller både først og mest i pris når markedet snur.

- Du får det vi kaller skummet på markedet: Det er den første slurken av cappuccinoen du drikker. Det smaker veldig godt, men når markedet faller, forsvinner skummet veldig raskt, sier leder av Storbritannias største meglerhus Savills Plc, Jeremy Helsby, til Bloomberg.

Flere ser prisfallet på Hainan som starten på et bredt fall i boligprisene i Kina.

- Flere områder er overforsynt med boliger, og priskorreksjonen vil bli ganske stor, sier den Hong Kong-baserte analytikeren Huang Yiping hos Barclays Capital Research til Bloomberg News.

Yiping spår at boligprisene over hele Kina vil falle mellom 10 og 30 prosent neste år.

Les også: Frykter Kina-krakk


<b>Boblen sprekker i Kina</b>

<b>Gjeldsbomber i Kina</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.