- Budrunden var innmari hektisk. Det rant inn med bud, telefoner og sms, sier eiendomsmegler Robin Rodahl i Aktiv Eiendomsmegling til DN.

Tirsdag solgte han en 30 kvadratmeter stor leilighet på Bislett i Oslo til 2.820.000 kroner. To-romsleiligheten var taksert til 2,4 millioner kroner, og gikk dermed til mer enn 400.000 kroner over takst.

- Sammenlignet med de seneste salgene i bygården så ble jeg overrasket. Vi satt ny rekord med 300.000 kroner over den siste og nokså ferske rekorden, og i dette bygget er det mange sammenlignbare boliger, sier Rodahl.

Visningene både søndag og mandag var stappfulle av folk, forteller Rodahl.

-  Gangen ble fylt med sko, og man fikk virkelig teste ut hvor mange gjester leiligheten kan romme på en gang, sier han.

Hektisk

Til sammen ble syv interessenter med i budrunden tirsdag.

 

Eiendomsmegler Robin Rodahl i Aktiv Eiendomsmegling.
Eiendomsmegler Robin Rodahl i Aktiv Eiendomsmegling. (Foto: Aktiv.)
Rodahl peker på at mange av hans beste salg har blitt gjort på denne tiden av året, når markedet sies å «roe seg».

- Vi lærer fort at det kan lønne seg å gå mot strømmen noen ganger. Når det er så få som tør å selge boligen sin, så flokker kjøperne seg på de som faktisk er for salg, understreker Rodahl.

Dagens Næringsliv har lansert karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

Store forskjeller

- Sammenlignet med november 2014 som var unormalt sterk, er nok årets november mer moderat. Samtidig er det lite som er helt normalt for tiden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

Torsdag legges den landsomfattene prisstatistikken for bruktboliger frem av Eiendom Norge. I oktober falt boligprisene i hele landet med 1,2 prosent, men forskjellene i de ulike fylkene og byene var store.

Ifølge Geving har forskjellene i landets ulike boligmarkeder bare blitt større i løpet av november.

Kjøpers marked

Han peker på at det i oljebyen Stavanger nå er kjøpers marked, da det er mange boliger som ligger for salg. Dette gjør kjøperne usikre på om det er et lurt tidspunkt å kjøpe bolig.

- De som ikke nedjusterer prisforventningen sliter med salget. Vi må anta at det vil ta noe tid før dette markedet stabiliserer seg, sier Geving.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Fredrik Bjerknes)
Det er ikke bare Stavanger-regionen som lider av oljesmellen.

- På mørekysten meldes det om en god del lavere omsetning enn normalt for perioden, området er oljeeksponert og boligmarkedet er preget av en viss usikkerhet, sier Geving.

Høy temperatur i Oslo

I hovedstaden er markedssituasjonen imidlertid en helt annen. Geving mener det fortsatt er selgers marked i Oslo.

- Det meldes om relativt god aktivitet i deler av byen siste måned, og det meldes om et fortsatt sterkt high-end marked. Det er notert enkelttilfeller hvor boliger priset til over 20 millioner trekker opp mot 15 personer på visning, sier han.

Etterspørselen er også god i byene rundt Oslo, som for eksempel i Moss og Drammen, trekker Geving frem.

Det er vanlig at boligmarkedet roer seg når det nærmer seg jul. Dette er nå tilfellet i Trondheimsmarkedet, hvor mange venter med å legge ut boligene sine til etter nyttår, ifølge Geving.

På Sørlandet rapporteres det om et stabilt novembermarked.

- Det er godt utbud, man får solgt, men det er få på visning og langt mellom budrundene, sier Geving.

Ifølge ham flater det ut i Nord-Norge, selv om det ennå er god omsetning i de største byene.

Lav tillit til økonomien

Meglertoppen viser til ferske undersøkelser som vitner om at forbrukere er mer pessimistiske til den økonomiske utviklingen i landet. I forrige uke viste forbrukertilliten (CCI) at nordmenns tillit til Norges økonomi nå er lavere enn under finanskrisen.

- Vi må forvente at det vil påvirke boligmarkedet i de områdene av landet som opplever nedkonjunktur på kroppen. Det er mer usikkert hvordan pessimismen vil påvirke de markedene som fortsatt er sterke, sier han.

Geving viser til at de grunnleggende faktorene som driver tilbud og etterspørsel i markedet tilsier at Oslo-markedet skal stige videre på nyåret. Nef har lenge ønsket en mer moderat prisutvikling i hovedstaden.

- Får vi nok en rentesenkning i desember er vi ganske sikre på at det vil øke temperaturen i landets mest pressede boligmarked, understreker Geving.

Boligprisstatistikken for november legges frem torsdag klokken 11.00. Hold deg oppdatert på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Frykter lavere boligbygging og ny prisoppgang

Denne tabben kan koste deg dyrt i boligmarkedet

- Jeg er litt bekymret for at prisene skal falle rett etter jeg har kjøpt

Se DNTV: - Prøvde alt jeg kom over

– Prøvde alt jeg kom over
Isabel er 32 år gammel og narkoman. Hun begynte å ruse seg bare 10–11 år gammel.
02:26
Publisert: