Boligprisene steg 0,2 prosent i februar på landsbasis sammenliknet med Solid boligprisoppgang i januar , viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,2 prosent (se forklaring i faktaboks).

Les saken: Boligmarkedet: Svakeste februarpriser på ti år

Av alle de store byene hadde Stavanger den svakeste prisutviklingen i februar, med en nedgang på 1,1 prosent.

Boligprisene i Stavanger er nå 7,4 prosent lavere enn for et år siden, ifølge rapporten.

- God indikasjon på svakt boligmarked

Siste utgave av den kvartalsvise undersøkelsen Meglerinnsikt, som Norges eiendomsmeglerforbund gjennomfører blant sine medlemmer, bekrefter også den negative tendensen i oljebyen.

- Usikkerheten om man får solgt boligen sin i Stavanger-området har forsterket seg betydelig det siste året, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsmeglerforbund.

Undersøkelsen viser en sterk økning i andelen som velger å selge boligen sin før de kjøper en ny. Bare 1 av 3 kjøper ny bolig før man selger.

- Det er også en økning i andelen som bare selger uten å kjøpe noe nytt. Utviklingen er drevet av oljesmellen og et for tiden svakt boligmarked i Stavanger. Mange tør ikke kjøpe før de vet hva de får solgt for. Til sammenligning er trenden i Oslo motsatt med et sterkt marked, hvor 2 av 3 kjøper før de selger, sier Geving.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)

Flere markedsaktører har de siste dagene uttalt at de forventer at markedet i Stavanger skal falle mer.

DNB Eiendom mener boligmarkedet i Norge vil utvikle seg svært forskjellig i de ulike geografiske områdene.

- Vi ser en tendens til at markedet i Norge har en tredeling. Du har Oslo på den ene siden som er et bra marked, det er mange kjøpere, men for få boliger. I Stavanger er det mange boliger ute, de ligger lenge og det er for få kjøpere. Der er det over 1000 boliger til salgs i et marked med tomme visninger, for å si det litt brutalt. Og jeg ser ikke tendenser til at dette skal bedres på kort sikt, sa administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom til Dagens Næringsliv onsdag.

Sjekk boligprisene der du bor  

- Alle vil selge før de kjøper

DNB Eiendom er heller ikke spesielt bekymret for at økende arbeidsledighet skal slå ut i boligmarkedet og viser til at ledigheten er på et lavt nivå, selv om den i enkelte deler av landet er stigende.

- På kort og mellomlang sikt ser ikke vi noen dramatikk i arbeidsledighetsutviklingen, men det er klart at på lengre sikt som kommer den til å stige i Norge, spørsmålet er hvor mye. Men så langt har ikke vi sett at det har påvirket boligmarkedet noe utover Stavanger-regionen, sier Terje Halvorsen.

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren peker også på at det fremdeles er et veldig avventende marked i rogalandsregionen.

- Alle vil selge før de kjøper, og det blir derfor et vakuum. Vi ser noen signaler som viser at prisene har blitt justert ned såpass mye nå at det begynner å komme noen kjøpere på banen, sa Meier til Dagens Næringsliv onsdag.

- Fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener Norges Banks tro på en forsiktig avmatning i boligprisutviklingen i Norge har vært for optimistisk.

- Vi frykter at denne jevne og pene nedgangen i boligpriser kan være en optimistisk forventning. Gitt den økonomiske utviklingen og bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger er det en fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet, slik vi ser det, med potensielt negative konsekvenser for privat konsum og investeringer, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i torsdagens morgenrapport, som Handelsbanken Capital Markets sendte ut før februartallene ble lagt frem.

Sjeføkonomen peker også på at liggetiden i markedet for boliger til salgs har tiltatt dramatisk i Stavangerområdet de siste månedene, og at den også har steget i Oslo, om enn fra et lavt nivå.

Les også:
Småleilighetene stiger mest i pris

Nå er boligmarkedet så hett at folk ikke tør å selge

Lynraske boligsalg i Oslo  

DNtv: Mye suv for pengene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.