Den norske boligprisveksten fortsetter på landsbasis, dog med store regionale forskjeller. Fra utgangen av mai ifjor til mai i år har boligprisene økt med hele 7,3 prosent, ifølge ferske tall.

Les dagens saker: 
Ny rapport: Knallsterke boligpriser i mai
- Ekstrem prisvekst i Oslo
Sjekk boligprisene der du bor  

Oslo og områdene rundt hovedstaden trekker lasset, mens oljefylkene i vest merker nedturen.

Klarer ikke å bygge seg ut

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets påpeker at Oslo-regionen opplever sterk etterspørsel som følge av befolkningsvekst og et lavt tilbud av boliger.

Kilde: Handelsbanken/Macrobond
Kilde: Handelsbanken/Macrobond

Han støtter imidlertid ikke utbyggernes klagesang om at det må fristilles større områder for utbygging.

Hov viser til erfaringene fra Danmark. Der steg boliginvesteringene med nærmere 70 prosent fra 2002 til 2006 parallelt med oppgangen i boligprisene, før det smalt (se graf).

- Det er oppskriften på en boligboble å sette fart på boligbyggingen med stadig økende priser. Man risikerer å få en situasjon der tilbudet bli for høyt.  Man kan kanskje bli kvitt noen flaskehalser, men man greier ikke å bygge seg ut av et problem, sier seniorøkonomen til Dagens Næringsliv.

Bakgrunn: Trenger 5000 flere nye boliger i året og Blinker ut Oslo-tomter dnPlus (DN+) og Mener det utspiller seg en katastrofe i boligmarkedet

- Ikke faretruende

Han sammenligner det med å utvide motorveiene for å få mindre kø, der erfaringene heller er at det kun er køprising som fungerer, ifølge ham.

Økonomen frykter ikke prisutviklingen, og lar det skinne igjennom at markedet ordner seg selv.

- Personlig mener jeg at det egentlig ikke er faretruende at prisene stiger mye i et pressområde som Oslo. Prisene skal fungere som en rasjoneringsmekanisme, og det er det man ser. Problemet er om disse mekanismene ikke fungerer og folk blir mer desperate etter å komme inn og drar på seg unødvendig mye gjeld, sier Handelsbanken-økonomen.

- Vanskelig spagat

Boligprisene vokser nå med en takt på én prosent per måned, sesongjustert. Dette er milevis over Norges Banks anslag på 0,3 prosent per måned sesongjustert.

Hov mener imidlertid at Norges Bank vil slite med å stabilisere norsk produksjon, sysselsetting, krone og boligmarkedet.

- Det blir en vanskelig spagat for Norges Bank fremover, med mange forhold som skal hensyntas, sier Hov.

Han anbefaler og tror Norges Bank kommer til å holde seg til mandatet om prisstabilitet og stabilitet i produksjon og sysselsetting.

Ser uendret rente

Den underliggende situasjonen i realøkonomien er svak, inflasjonsutsiktene er svake og kronekursen speiler utviklingen.

Dermed ligger det an til ytterligere rentekutt, selv om sannsynligheten er noe svakere, mener Hov.

- Oppgangen i boligprisene og gjeldsveksten er overraskende og gjør at de kommer til å være mer avventende. Jeg tror de holder renten uendret i juni, med fortsatt god sannsynlighet for kutt i september, men den er mindre enn den var i mars, sier Hov.

Ikke et blaff

Han mener det skjedde noe i mars, da boligprisene tiltok kraftig, og mange lurte på om det var et blaff.

Hov mener utviklingen siden avfeier dette.

- Det er tredje måneden på rad med sesongjustert vekst. Det er et sterkere moment i boligprisveksten, sier han.

- Ikke være redd

Samtidig gir husholdningenes gjeldsvekst grunn til bekymring. 

Carl O. Geving.
Carl O. Geving. (Foto: Elin Høyland)
På den annen side, skal bankene gjennom sin utlånspraksis være et forsvarsverk, påpeker økonomen. Han berømmer også myndighetene for å ha styrket banksektoren.

- Norges Bank bør fokusere på sine primæroppgaver, og sørge for at bankene er robuste og at man har et godt regelverk som ivaretar bankene og husholdningene. Man bør i utgangspunktet ikke være redd for prisoppgang. Spørsmålet er hvor godt reguleringen har fungert, sier Hov.

Boligprisene steg med 2,2 prosent i Oslo (ikke-sesongjustert) i mai, mens Stavanger så en nedgang på én prosent.

- Dette reflekterer de store forskjellene i sysselsetting, hvor oljeeksponerte fylker har hatt til dels sterk ledighetsvekst fra i fjor mens de fleste østlandsfylkene har hatt fallende ledighet i samme periode. Store deler av landet har en mer moderat prisutvikling, mens Østlandet trekker opp snittet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dagens Næringsliv.

Les også: - Ekstrem prisvekst i Oslo

Ny rapport: Boligprisene skal stige brattere

- Fremover venter vi en kraftig prisøkning i Oslo-området

Frykter boligprisene i Oslo stiger mer enn 20 prosent på to år

SE DENNE:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.