- Alle involverte ble overrasket over hvor høyt over takst den gikk, sier advokat og eiendomsmegler Olav Føllesdal ved Sandvika Advokatkontor DA.

I forrige uke solgte han et oppussingsobjekt i Rosenborggaten på Majorstuen i Oslo til 3,4 millioner kroner over takst.

Leiligheten på 150 kvadratmeter hadde en takst og prisantydning på 7,6 millioner kroner, men ble solgt til 11 millioner kroner. (Se bildeserie nederst i saken)

Brukte to takstmenn

Megleren brukte to forskjellige takstmenn, for å være sikker på å prise objektet riktig.

- På grunn av at det var første etasje-beliggenhet, som er litt utfordrende å vurdere, og et stort oppussingsbehov, hadde jeg et ønske om å få en ekstra vurdering av verdien, sier Føllesdal.

Olav Føllesdal, Sandvika Advokatkontor.
Olav Føllesdal, Sandvika Advokatkontor. (Foto: Sandvika Advokatkontor)
Beliggenheten ble imidlertid tatt godt imot blant interessentene. 24 personer skrev jeg opp på liste, og syv personer var med i budrunden.

- Det som viste seg var at denne første etasje-beliggenheten falt veldig i smak hos flere, fordi den ligger usjenert og vender ut mot sameiets hage, sier Føllesdal.

Boligen ble sist pusset opp på begynnelsen av 1980-tallet.

- Det er behov for nye baderom, nytt kjøkken og nye overflater. Det er en del å ta tak i, men det blir en flott leilighet når den blir pusset opp, sier Føllesdal.

- Et av de «hotteste» områdene i Norge

Boligprisene i Oslo steg 1,3 prosent i juni sammenliknet med mai, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Føllesdal sier at ikke alle boliger selges over takst, men at det er enkelte objekter med spesielt god beliggenhet det er størst etterspørsel etter. I tillegg peker han på at oppussingsobjekter er attraktive og at det ofte er på disse at overraskelsene kommer i budrunden.

- Jeg har solgt en del på Majorstuen. Man merker at det er et av de «hotteste» områdene i Norge. Det er et større trykk i markedet i sentrale områder, sier han.

- Skremmende

- Det som skjer i Oslo-regionen er ikke overraskende, men likefullt er det skremmende å se hvordan markedet utvikler seg her, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) til DN.

Han viser til at det er et kraftig underskudd på boliger og ville tilstander i mange av budrundene.

- Når prisene nå har passert 13,5 prosent på 12 måneder i Oslo og alt tyder på at dette skal videre opp, er det åpenbart at vi bygger fallhøyde. Ingen vet hvordan det blir fremover i tid, understreker han.

Geving peker på at det kan komme et overraskende skift i økonomien, som kan gi et tilbakeslag i boligmarkedet i Oslo-regionen, og at dette kan påvirke resten av landet.

- Det eneste virkemiddelet vi har er å bygge nok til at det får effekt på prisene, sier han og viser til at politikerne nå har et stort ansvar for å bygge flere boliger, sier han.

Nef-sjefen mener det er en ubalanse i Oslo-markedet.

- Det er ganske voldsomt, understreker han.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo

Sjekk boligprisene der du bor

Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo

Sterke boligpriser i juni

Se DNTV:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert: