Boligprisene steg 0,2 prosent i juni sammenliknet med mai, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,8 prosent.

Les saken: Sterke boligpriser i juni

- En prisvekst på 0,2 % nasjonalt er i tråd med hva vi forventet, sier markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosenteret.

Siste 12 måneder har boligprisene i Oslo steget 13,4 prosent. Og bare siden nyttår er prisene opp 12 prosent.

- Når det gjelder Oslo isolert: Man trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo. På etterspørselssiden har vi sterke drivere som lav rente, fortsatt lav arbeidsledighet i området, sterk befolkningsvekst og sentralisering, i tillegg til at siste års prisvekst har gitt alle utenom førstegangskjøperne mye egenkapital å rutte med i budrundene, sier Macic.

Les også: Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo

Hun påpeker at den lave renten samtidig bidrar til at investorer sliter med å finne god avkastning andre steder og må ty til boligmarkedet.

- Meglerne rapporterte i juni om at trykket fra særlig småinvestorene i Oslos boligmarked var økende. Når du kombinerer alle disse sterke etterspørselsdriverne med et lavt tilbud av både nye og brukte boliger, så er ikke den resulterende prisveksten noe overraskende. Det er altfor mange om beinet, sier Macic.

Prognosesenterets beregninger viser at Oslo har behov for 6680 nye boliger i snitt hvert år frem mot 2025.

- I fjor ble det registrert igangsettingstillatelser til 2400 boliger i Oslo, og året før til kun 1700 boliger, så det er et stort etterslep som kommer til å ta flere år å ta igjen, sier Macic.

Oslo driver prisene

- Nok en måned med god vekst, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han påpeker at det har vært store svingninger i de sesongjusterte tallene de siste månedene, og at tallene har overrasket begge veier.

- Likevel er den underliggende farten i boligmarkedet ganske høy - det er ingen tvil om det. Og farten er innenfor det Norges Bank har regnet med. De har lagt til grunn en sesongjustert prisvekst på 0,6 prosent per måned, riktignok noe lavere enn det havnet på denne måneden: 0,8 prosent, sier seniorøkonomen.

Han legger ikke skjul på at det er Oslo og Østlandet som driver gjennomsnittsveksten opp.

- Prisveksten i Oslo er sterk, og det er ikke spesielt rart. Her har vi befolkningsvekst, et stabilt arbeidsmarked og lave renter. Og nå ser det ut til at rentene vil holde seg lave enda lenger også, sier Gonsholt Hov.

 

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.