Boligprisene falt 0,5 prosent i juni sammenliknet med mai, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,1 prosent høyere enn i mai.

Det vil si at den underliggende prisutviklingen i juni var nøytral. Differansen mellom den faktiske og den sesongkorrigerte prisendringen indikerer at juni er en måned som normalt har en svakere prisutvikling enn gjennomsnittsmåneden.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 27.800 kroner.

- Demper prisveksten
Boligprisene er nå 9,1 prosent høyere enn i juni 2010, og 8,8 prosent høyere enn desember 2010. Hittil i 2011 er prisene åtte prosent høyere enn i 2010.

- I mai og juni har det kommet svært mange boliger ut for salg. Dette forventer vi vil dempe prisveksten i andre halvår. Slik at prisstigningen for året sett under ett vil bli på i underkant av ti prosent, sier styreleder Terje Buraas i EFF.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra mai til juni:

Gjennomsnittlig formidlingstid var 23 dager, like mange dager som i mai 2011, og to dager mindre enn i juni 2010.

Tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Skrur opp forventningene
EFF har revidert opp forventningene til prisveksten i boligmarkedet for 2011 fra 6-8 prosent til 8-10 prosent.

- Med den sterke prisstigningen i første halvår har vi funnet grunn til en oppjustering av våre prisforventninger for hele året, sier Buraas.

Selv om de nominelle boligprisene sett i et historisk perspektiv er høye, mener EFF at det ikke er grunn til å være bekymret for at vi har en boligprisboble.

- En kontinuerlig sterk vekst av disponibel inntekt gjennom mange år, også årene da boligprisene falt, gjør at prisnivået er robust, sier Buraas.

Han ser at den relativt høye belåningen blant husholdningene kan være en kime til bekymring hvis den tiltar ytterligere, men mener at strukturelle endringer gjennom at eldre låntakere lar være å nedbetale gjeld og eventuelt benytter romslige panteverdier for opplåning nyanserer dette bildet.

- Samlet sett vurderer vi at det er rom for ytterligere moderat prisvekst i markedet, sier Buraas.



Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

I juni ble det formidlet 7711 boliger mot i 9.711 i mai (maitallene er revidert opp fra 7.909).

Nå er det 14.409 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 12.568 sist måned.

Les mer om eiendom:
Her er boligene dyrest

Kutter prisantydningen med øks - fra 60-45 millioner

Ekspertens svar om boligmarkedet fremover

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.