Husholdningenes gjeldsbelastning og boligprisene er på historisk høye nivåer.

Mange husholdninger har høy gjeld i forhold til inntekten og samtidig små finansielle buffere, skriver Finanstilsynet i rapporten "Finansielt utsyn 2016", som ble lagt frem onsdag.

Utviklingen bekymrer finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Regionale forskjeller

- Gjelden til husholdningene og boligprisene har fortsatt å vokse raskere enn inntektene. Imidlertid er det store regionale forskjeller i boligmarkedet, med prisfall i Stavanger og svært høy prisvekst i Oslo, påpeker tilsynet i den ferske rapporten.

Her vises det til at kreditt- og boligprisveksten har bidratt til å holde aktiviteten i norsk økonomi oppe. Lave lånerenter og forventninger om langvarig lav rente er en viktig årsak til dette, understrekes det.

Finanstilsynet mener at selv med en svakere utvikling og økt usikkerhet i norsk økonomi, er det en fare for at den høye veksten i boligpriser og husholdningenes gjeld kan vare noe tid.

- En slik utvikling øker imidlertid risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag, advarer tilsynet i rapporten.

Viser til boligbygging

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, er langt på vei enig.

- Veksten som vi ser i spesielt Osloområdet nå er det grunn til å være bekymret over, og det er derfor fornuftig av Baltzersen å påpeke det tydelig i sin presentasjon, sier meglertoppen i en pressemelding.

- Imidlertid er det ikke bare tilgangen på billig kreditt som driver boligprisene opp. Det er også at boligbyggingen på østlandsområdet og særlig Oslo gjennom mange år ikke har vært i takt med befolkningsveksten, mener han.

Ser på forbrukslån

Finanstilsynsdirektør Baltzersen retter også søkelyset mot økningen av forbrukslån, selv om slike lån fortsatt utgjør en liten del av husholdningenes samlede gjeld.

- Forbrukslån har høy rente, og manglende betjeningsevne kan påføre mange enkeltpersoner betydelige belastninger. Tapene på slike utlån kan øke betydelig. Bankenes omdømme kan også bli svekket. Bankene bør kjenne et særlig ansvar for å ivareta kundenes langsiktige interesser når de tilbyr slike lån, sier Baltzersen i en pressemelding fra tilsynet onsdag.

Eiendom Norge-direktør Vammervold Dreyer støtter bekymringen. Ifølge han er det "en uting" at boligkjøp finansieres med forbrukslån.

- Vi er derfor enig med Finanstilsynet at det er behov for strammere regelverk ved markedsføring av slike lån. Dette aktualiserer også behovet for et gjeldsregister, sier meglertoppen i pressemeldingen.

Les også:

Tjener penger midt i krisen

Slår hardt ned på forsvarsplan dnPlus  (DN+)

- Er blitt dyrere for nordmenn å reise  

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie?