Mange allerede dyre ferievalutaer er blitt enda litt dyrere for nordmenn det siste året.

- Det har vært en ganske bred kronesvekkelse siden ifjor. Selv om for eksempel dollaren er ti prosent lavere enn på toppen, er den fremdeles dyrere enn den var for et år siden. Hovedinntrykket er at det er blitt dyrere for nordmenn å reise ut, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

Store bevegelser

Noen ekstreme unntak er det likevel. Argentinske peso, brasilianske real og russiske rubler er eksempler på valutaer som er blitt betydelig billigere målt i norske kroner det siste året.

Men Knudsen har en viktig påminnelse:

- Der må man justere for priser. Når valutaene går så mye så er det gjerne forbundet med prisstigning, sier Knudsen.

Den argeninske pesoen er for eksempel svekket med over 30 prosent mot kronen i løpet av de siste 12 månedene. Samtidig har landet hatt en prisstigning på rundt 40 prosent.

Det samme gjelder i stor grad også for Brasil, Sør-Afrika og Russland: Prisstigningen har vært mer eller mindre like omfattende som valutasvekkelsen.

- Vinningen går opp i spinningen, sier Knudsen.

Blant de fem store valutaene som er blitt mest svekket mot kronen er det kun Mexico som ikke samtidig også har hatt kraftig oppgang i prisene.

(Saken fortsetter under kartet)

Se rangering av alle valutaene nederst i saken. 

 

Må vente enda en stund

Knudsen trekker frem Storbritannia som et eksempel på et nært ferieland med valuta som er blitt billigere det siste året. Bare i løpet av de siste dagene er pundet blitt markert svekket på grunn av økt frykt for at landet velger å forlate EU-samarbeidet etter folkeavstemningen 23. juni.

Handelsbanken-strategen tror pundet kan komme til å svinge mye også fremover, uansett utfall av folkeavstemningen.

- Det blir gjerne 50 øre en av veiene, sier Kundsen, som baserer anslaget på markedets forventede svingninger i den britiske valutaen den neste måneden.

Handelsbanken-analytikeren tror utenlandsferierende nordmenn i stor grad må belage seg på svak krone enda en stund. Mot euro forventer han litt svekkelse slik at den holder seg på rundt 9,50 kroner for en euro de kommende kvartalene.

- Vi tror det tar noen kvartaler til før appetitten på kroner kommer tilbake. Det er basert på at veksten da begynner å tilta igjen i Norge. Etter hvert kan vi begynne å se at det verste ligger bak oss og vi begynner å få et konjunkturoppsving, sier Knudsen.

Tror på sterkere krone

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets tror imidlertid at kronen kan gå sterkere allerede i løpet av sommermånedene. Meglerhuset har en prognose om en euro på rundt 9,20 kroner på en måneds horisont og på 9,00 mot slutten av sommeren.

- Ja, norsk økonomi er fremdeles svak og vi vil få vedvarende svake nøkkeltall fremover. Og renten vil bli kuttet en gang til, noe som er negativt for den norske kronen, men som kanskje også i stor grad er tatt høyde for allerede, sier Viland.

Usikkerhet om hvor hardt oljenedturen vil ramme norsk økonomi har ifølge DNB-analytikeren imidlertid ført til at kronen nå er overdrevet svak.

Meglerhuset tror på videre oljeprisoppgang og at denne usikkerheten gradvis forsvinner. Dermed vil kronen gå sterkere.

- Vi tror den oljeprisutviklingen vi ser for oss blir viktigere enn svake nøkkeltall og at renten skal ned, sier Viland.

Pund-usikkerhet

Tross litt sterkere krone mot euro, venter meglerhuset omtrent uendret utvikling mot både svenske kroner og amerikanske dollar på helt kort sikt. Det betyr at svenske og norske kroner fremover vil være omtrent like mye verdt og at dollaren vil koste rundt 8,30 kroner fremover.

Mot britiske pund kan det imidlertid bli store utslag i sommer, påpeker Viland.

- Denne usikkerheten rundt at det kan bli en «brexit» har svekket pundet ganske mye. Men vi tror at de til syvende og sist vil velge å bli i EU-samarbeidet og da er det grunn til å tro at vi får en lettelsesbevegelse der pundet styrkes igjen, sier DNB-analytikeren.

DNB venter at pundet om én måned, forutsatt at Storbritannia fortsetter som medlem av EU, vil koste 12,27 norske kroner, mot rundt 11,82 kroner mandag ettermiddag.

Følg markedene med DN Finans

Les også:

Skyhøy Brexit-frykt i valutamarkedet: Kan ende med lettelsesrally eller finansuro

Her er alt du trenger å vite om britenes historiske valg (DN+)

Derfor bør du selge i dag  

- Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Dette lager stjernekokkene når de er lei av å lage mat
Pasta Carbonara er Michelin-kokk Sven Erik Renaas nødløsning når han er lei av å lage mat. Hemmeligheten for å forvandle de enkle ingrediensene til en perfekt pastarett ligger i teknikken, ikke arbeidsinnsatsen.
00:53
Publisert:
 

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.