«Bankene justerer ned sine forventninger til boligpriser, og det gjør at de som skal kjøpe får en lavere kredittramme å kjøpe for», skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 i en ny markedsrapport, der hun kommenterer de fallende boligprisene.



Med andre ord: Boligkjøpere får mindre hjelp av banken til å drive budrundene i været.

- Normalt får kunder et finansieringsbevis ut fra antatt verdi på egen bolig. I et fallende marked er det normale at banker justerer ned hva kunden kan forvente å få for sin eksisterende bolig. Kunden får da en lavere kredittramme de kan kjøpe for. Dette driver også flere til å ønske å selge før de kjøper - og denne dynamikken forsterker nedturer på samme måte som den forsterker oppturer, sier Holvik til DN.no.

Holvik tror boligprisveksten vil fortsette å falle ut året, noe som vil gi en prisvekst for året på nær null.

- Det også er en økende risiko for fallende priser de neste par årene, sier Holvik.

Her kan du sjekke boligprisene der du bor!

- Mer selektive
At prisfallet gjør bankene mer forsiktige, bekreftes også av daglig leder Amer Mahdi i boliglånsagenten Finance Broker.

- Bankene er blitt mer selektive. Noen banker prioriterer enkelte kundegrupper fremfor andre. Det kan de eksempelvis gjøre ved å gi gunstige lånetilbud til kunder de er interessert i, eksempelvis kunder med høyere utdannelse og/eller solide stillinger. Andre banker krever bedre sikkerhet enn tidligere, sier Mahdi til DN.no.

Boliglånsmegleren sier at bankene siden 2008 har hatt en «on/off-policy» der de i perioder har nedjustert boligens nåværende meglervurdering/takst med ti prosent for å avverge at kunden sitter igjen med mindre egenkapital enn forventet ved salget av nåværende bolig.

DNB har ikke endret sine kredittvurdringer, opplyser informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

- Forsøker å prute på prisen
Ettersom mange nå venter at boligprisene skal falle, vil flere velge å selge sin bolig før de kjøper ny, mener Elisabeth Holvik.

- Jo flere som tenker sånn, jo mindre blir etterspørselen, og prispresset dempes. Når flere tror prisene skal falle, vil de ikke være villige til å betale prisantydning, men forsøke å prute på prisen, sier Holvik.

Ifølge Mahdi kan banker i enkelte saker der de er usikre på bundet egenkapital i nåværende bolig forutsette at kunden selger nåværende bolig før overtakelsen av den nye.

- Kunden har ved den type lånetilbud to alternativer: Enten selge nåværende bolig først, leie en periode og deretter kjøpe en bolig. Alternativt kjøpe en ny bolig, sette overtakelse noen måneder frem i tid og satse på å selge nåværende bolig før overtakelsen av den nye. I den type situasjoner, blir kunden nødt til å ta en risiko, påpeker Mahdi.

Holvik påpeker også at bankene med økte kapitalkrav må sette av mer kapital bak hvert boliglån, noe som øker kostnaden og dermed prisen på å yte boliglån.

- Renten kan derfor stige, selv om sentralbankrenten holdes uendret, sier Holvik.

Les siste boligsaker på DN.no:
Må jekke ned boligselgernes forventninger


- Boligmarkedet kan falle ti prosent det neste året


Boligprisene falt i oktober
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.