De siste to månedene har det bare blitt solgt 833 nye boliger på Østlandet. Dette er hele 35 prosent færre enn samme periode ifjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag.

Roger Bjørnstad.
Roger Bjørnstad. (Foto: Brian Cliff Olguin)

- Dette er nok et tegn på omslaget i boligmarkedet, og bekrefter det betydelige negative omslaget i salget vi registrerte i sommermånedene. Høyt utbud av boliger gjør samtidig at beholdningen av usolgte boliger nå er på nivå med inngangen til finanskrisen, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN.no.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet - og nå for første gang - Sørlandet.

- Jeg er ikke overrasket over at salget er lavt. Bruktboligprisene i september var overraskende svake, sier Bjørnstad

Les saken: Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året

Sjeføkonomen minner om at negative svingninger har slått raskt ut i nyboligmarkedet tidligere.

- Nye boliger er dyrere enn brukte, så det er forbundet med høyere risiko enn å kjøpe brukt. Derfor oppleves fallpotensialet på nye boliger større i et marked der prisene går nedover, sier Bjørnstad.

Unormalt lav salgsoppgang
Salget på Østlandet siste tomånedersperiode utgjør 15 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden, det er 12 prosentpoeng lavere enn i samme periode ifjor, men to prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode.

- Oppgangen fra sommermåndene er unormalt lav, bemerker Bjørnstad.

I oktober var det 4.746 usolgte boliger på Østlandet mot 4.193 i august.

Bjørnstad er usikker på hvor godt fundert det negative omslaget er.

- Vi har fortsatt god økonomisk utvikling, lavt rentenivå og høy innvandring, som gir et stort boligbehov. Samtidig er prisnivået høyt, og folk er redde for å kjøpe noe som faller i pris, sier Bjørnstad.

Han forventer at bruktboligprisene skal stige 3,3 prosent neste år.

Sterk prisvekst
Selv om salget i nyboligmarkedet står i stampe, har den sterke prisveksten fortsatt.

Nyboligprisene på Østlandet er opp 1,5 prosent siden august og har steget 8,2 prosent det siste året.

Selv om Econ Nye Boliger kun gjengir listepriser, og ikke faktisk salgspris, er Bjørnstads erf#229 at prisen i liten grad er prutbar.

- Da tilbyr heller utbyggerne oppgarderinger, eksempelvis høyere standarden på badet eller garasje i kjelleren, slik at «pakka» i sum blir billigere, sier Bjørnstad.

Les også:
Fikk ikke solgt «tidenes dyreste» - nå kuttes prisen med rundt 15 millioner

- Folk kan ikke lenger krige om «50-kvadratmeterne»

<b>Dette er en solrik balkong</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.