Etter flere år med kaos rundt Gamle Aker Borettslag og Ihus-gründer Geir Ole Reiakvams rolle i bygården, er det duket for flere runder i rettssalen.

Gamle Aker Borettslag ønsker Reiakvams andeler tvangssolgt. I tillegg krever de en erstatning på 8 millioner kroner.

Borettslaget mener de har blitt påført store økonomiske tap som følge av stiftelsen av borettslaget, samt at det har blitt handlet illojalt og i strid med borettslagslovens bestemmelser. Derfor trekker de meglergründeren for retten.

Reiakvam kjøpte gården for 191 millioner kroner i 2007. Selskapet Sentrum boligrehabilitering, eid av investoren Mats Anda, overtok senere gården og stiftet Gamle Aker Borettslag. Etter å ha sikret seg bygården, overtok Reiakvam et stort antall leiligheter via sin egen familie og en rekke selskaper, blant annet Wiedikon AS og Næringsbygg Lillestrøm AS.

Gjeld over markedsverdi
- Reiakvam har vært sentral i disse transaksjonene med formelle verv i mange av selskapene som har eid andeler i borettslaget. Disse andelene har vært eid i strid med borettslagslovens regler om juridiske andelseiere, skriver Gamle Aker Borettslag i stevningen.

De mener også det er gjennomført illojal flytting av fellesgjeld med Reiakvams medvirkning, og at han har misligholdt innebetaling av felleskostnader på leiligheter som har fått tilført gjeld over markedsverdi.

Reiakvams egen leilighet på 55 kvadratmeter har en fellesgjeld på rundt 2,5 millioner kroner. Gjelden ble økt av borettslaget fra 2,4 millioner kroner grunnet oppussing, underskudd, ifølge Reiakvam.

De økonomiske utfordringene og kaoset rundt borettslaget i Casparisgate i Oslo har ført til problemer med salg av andelsleilighetene.

Mener tap ikke er realisert
Reiakvam mener tapene ikke kan fastslås før leilighetene eventuelt er solgt eller overtatt av borettslaget.

- Gamle Aker Borettslag kommer med en lang tirade hvor de mener jeg er skyld i veldig mange problemer for borettslaget, og at det er vanskelig å holde oversikt, sier Reiakvam til DN.no.

Han har gjennom egne selskaper reist to søksmål mot Gamle Aker Borettslag.

Ønsker tvangssalg
Tidlig i vår rettet borettslaget krav mot Reiakvams selskap Wiedikon og begjærte selskapets andeler tvangssolgt. Wiedikon, som eier fem av totalt 118 andeler i borettslaget, har bestridt grunnlaget for tvangssalg og reist søksmål.

- Der krever jeg fellesgjelden satt ned igjen fordi den er ensidig satt opp fra borettslagets side uten at jeg har samtykket til det, sier Reiakvam.

I det andre søksmålet krever han å få fastsatt riktig fellesgjeld på et lager i bygården som eies av Reiakvams selskap Næringsbygg Lillestrøm AS.

- Borettslaget har ensidige økt fellesgjelden med minst 400.000 kroner for mye på lageret, sier Reiakvam.

- Borettslaget har brukt en del penger på å pusse opp, og så har de brukt en del penger for å gå med underskudd. Fellesgjelden skal da fordeles likt på alle andelene, men det har blitt fordelt mye mer på de andelene som disse selskapene eier enn det skulle vært. Det har jeg protestert mot og derfor reist søksmål for å få min økning til å tilsvare en rettferdig andel av det som skulle fordeles på alle. Det er ikke lov, rett og slett, og det er derfor jeg har tatt ut søksmål, sier Reiakvam.

Flere konflikter
Han påpeker at det er 7 rettskonflikter mellom partene, hvorav én er avgjort til Reiakvams fordel. En annen er satt i bero i påvente av andre saker.

- Jeg har ved flere anledninger tatt initiativ til å forlike en eller flere saker. Det har etter min oppfattelse utviklet seg til en latterlig ressursbruk over relativt beskjedne tvistetemaer, sier Reiakvam.

Han mener borettslagets rettshjelpforsikring er en begrensning for motivasjonen til forlik, og en katalysator for rettslige skritt.

- Likefullt et sånt antall saker innebærer en betydelig risiko for beboerne å måtte bære mine saksomkostninger, noe som jeg mener er bagatellisert i styrets kommunikasjon med beboerne, sier Reiakvam.

Styreleder Arne Johan Myren i Gamle Aker Borettslag skriver i en epost til DN.no at styret ikke ønsker å uttale seg om sakene før de kommer opp. Alle sakene kommer opp i Oslo tingrett i oktober.

Les mer:
Skattekrav på 60.000 truet Ihus med konkurs
«Trygt» borettslag var gjeldsfelle

Boligkjøpere tapte ankesak
Ukjent fellesgjeld på 160 millioner
Pansatt for 110 millioner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.