For en uke siden ble det meldt at det California-baserte selskapet Gilead Sciences har gjort lovende tester ved University of Chicago med en ny eksperimentell medisin for korona. Verden lengter etter gode koronanyheter, og en medisin ville være veldig verdifull. Selskapet skjøt derfor i været på børsen da de lovende testene ble kjent.

Torsdag skriver imidlertid Financial Times at medisinen skuffet i sin første randomiserte studie. Dette skuffer både forskere og investorer, og Gilead sendes ned på børsen. Rett etter nyheten ble kjent falt over seks prosent. Selskapet er nå verdsatt til rett under 100 milliarder dollar.

Et dokument som ved en feil ble publisert av Verdens helseorganisasjon viser at medisinen ikke hadde virkning på pasientene, skriver FT.

Tidligere studier har ikke vært randomisert. Det vil si at det ikke har vært en kontrollgruppe som har mottatt placebobehandling, skriver avisen. De tidligere testene ble gjort på 125 koronasmittede pasienter, hvorav de aller fleste nå er friske og utskrevet fra sykehus. To av pasientene døde.

DN har tidligere omtalt selskapet da de lovende nyhetene nådde markedet forrige uke. Da kom det frem at det norske helsefondet Sector Gamma, som styres av Trond Tviberg og Trond Horneland, var investert i selskapet.

Ifølge Bloomberg hadde Sector Gamma rett over 415.000 aksjer i Gilead Sciences ved utgangen av 2019. Forutsatt at beholdningen er den samme i dag, betyr det at Sector Gamma har en papirgevinst i selskapet på om lag 80 millioner kroner på tre og en halv måned.

– Vi ønsker ikke å kommentere størrelsen på enkeltposisjoner i fondene under forvaltning. Men jeg kan bekrefte at fondene har vært aksjonær i Gilead i en årrekke, skrev Trond Tviberg i en tekstmelding til DN.

På tross av de dårlige nyhetene torsdag er selskapet opp nesten 20 prosent på børsen så langt i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.