Oslo Børs overtar ansvaret for kalkuleringen av de norske pengemarkedsrentene Nibor, opplyser børsen i en pressemelding fredag.

Forespørselen kommer fra Finans Norge etter oppmerksomheten rundt manipulering av denne typen renter i andre land.

Norges viktigste referanserente
Den norske pengemarkedsrenten Nibor er den viktigste referanserenten i det norske markedet. Den styrer blant annet prisen i markedet for rentederivater og rentebytteavtaler, et marked som i Norge er på mer enn 4000 milliarder kroner. Nibor er også en viktig referanse på prisingen av obligasjonslån og en rekke lån i næringslivet.

Når børsen overtar koordineringen vil Nibor-rentene bli distribuert på samme måte som annen kurs- og indeksinformasjon fra Oslo Børs.

- Nibor er et av kapitalmarkedets viktigste verktøy og vi er ser det som en tillitserklæring at Finans Norge ønsker å inngå en avtale med Oslo Børs som uavhengig tredjepart for kalkulering av de norske internbankrentene. Tilliten til disse rentene nasjonalt og internasjonalt er svært viktig for et velfungerende kapital- og rentemarked i Norge, sier børsdirektør Bente A. Landsnes i pressemeldingen fra børsen.

De seks bankene som deltar i Nibor-panelet vil rapportere inn sine renter i Oslo Børs’ handelssystem, som også vil forestå beregningen av gjennomsnittsrenten etter gjeldende NIBOR-regelverk, slik det er fastsatt av Finans Norge. Oslo Børs vil gjennom sitt markedsovervåkingssystem kunne gjennomføre realtidsovervåking av rentefastsettelsen.

Nibor-rentene vil distribueres på samme måten som annen kurs- og indeksinformasjon fra Oslo Børs og vil være gratis tilgjengelig for alle med 15 minutters forsinkelse på Oslo Børs’ nettsider. For aktører som har behov for Nibor i realtid, vil denne distribueres etter samme modell som annen realtidsinformasjon fra Oslo Børs, opplyser børsen i pressemeldingen.

Bekymret for manipulasjon
Tidligere i år ble det kjent at en gjennomgåelse som Norges Bank har gjort viser at det er lett å manipulere de norske pengemarkedsrentene.

- Vi har ikke grunnlag for å si at Nibor er manipulert, men vi mener at Nibor er lett å manipulere, skrev Norges Bank i et brev til Finanstilsynet som ble offentliggjort i begynnelsen av april.

Tidligere i år skrev Aftenposten at Norges Bank har vært bekymret etter å ha mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i Nibor de siste årene.

«Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skrev en stor, internasjonal bank, i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

I desember ifjor ba Finansdepartementet om at Finanstilsynet, i samarbeid med Norges Bank, kom med en vurdering om Nibor faktisk gir et korrekt bilde av prisen på usikrede lån mellom bankene. Departementet ba også de to institusjonene om å komme med råd om eventuelle endringer i fastsettelsen.

Les mer om vurderingene fra Norges Bank og Finanstilsynet:

Norges Bank: - Nibor er lett å manipulere

Finanstilsynet: Ikke funnet bevis for norsk rente-manipulasjon

LES MER OM NIBOR:

Norges Bank frykter norsk renteskandale

Slik vil han hindre norsk rentetriksing

Seks bankansatte styrer Norges viktigste rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.