10. juni kom meldingen om at Det norske oljeselskap fusjonerer med BP Norge. Da sto Det norske-aksjen i 83,80 kroner. Nå, knapt en måned senere, handles aksjen til 102 kroner. Det gir en verdiskapning på nesten 22 prosent, og burde nesten ikke være mulig.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Den klassiske kursreaksjonen ved transaksjoner som dette vil være at aksjekursen til den overtakende part faller fordi aksjemarkedet frykter at man har betalt for mye for eiendelene. Isteden ser vi et samstemt analytikerkorps som mener transaksjonen er kraftig innvannende for Det norske, samtidig som risikoen i selskapet reduseres betydelig.

I samme periode som Det norske-aksjen har steget over 20 prosent, har aksjemarkedet målt ved hovedindeksen på Oslo Børs falt med to prosent. Statoil-aksjen er opp nesten fem prosent i perioden.

Les også: Nå bremses fusjoner og oppkjøp

I Pareto hersker ingen tvil, Det norske-aksjen skal videre opp. Meglerhuset tok ved inngangen til juli aksjen inn i sin anbefalte portefølje av ti aksjer.

«Det norskes fusjon med BP Norge skaper det største uavhengige oppstrømselskapet på norsk kontinentalsokkel, og vi estimerer at transaksjonen gir en innvanning på 20 kroner per aksje for aksjonærene i Det norske. Dealen posisjonerer også selskapet (som får navnet Aker BP) for ytterligere vekst samt utbyttebetalinger fra fjerde kvartal 2016. Samtidig som det er rom for ytterligere, betydelige oppkjøp, estimerer vi at Det norske har potensial for å betale årlige utbytter på ti kroner per aksje i perioden 2017 til 2019, før nivået øker til mellom 15 og 20 kroner per aksje når Sverdrup kommer «on-stream». Kombinert med ytterligere vekst, tror vi dette vil trigge en reprising av aksjen,» skrev Pareto ved inngangen til juli.

Meglerhuset har kursmål 130 kroner på aksjen. Det er opp ytterligere 27 prosent fra dagens kursnivå. Så langt i år har aksjen steget over 80 prosent og selskapets egenkapital prises nå til over 20 milliarder kroner.

Pareto anslår at Det norske fortsatt har tilgjengelig likviditet på 1,5 milliarder dollar til å gjøre ytterligere oppkjøp. I tillegg kommer økt kapasitet etter fusjonen til å ta opp ytterligere gjeld.

«Med flere aktiva/pakker som ryktes å være for salg og tilsynelatende få kjøpere, tror vi flere innvannende M&A-transaksjoner kan bli annonsert det neste året,» skriver Pareto.

 

Med fusjonen med BP Norge, oppkjøpet av Premier Oils norske virksomhet, oppkjøpet av Svenska Petroleums norske virksomhet og oppkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet behøver man ikke være særlig rikt utrustet innen puslespill for å se at Det norske, eller Aker BP som det snart vil bli hetende, kommer til å gjøre flere oppkjøp på norsk sokkel.

Les også:

Hovedeier Kjell Inge Røkke har fått los og en klar plan om å benytte perioden med lav oljepris og norske feltandeler som selges for spottpris, til å skape et av de største oppstrømsselskapene etter Statoil på norsk sokkel. Det kan bli en morsom reise for aksjonærene.

Les også: Det norske-sjefen: Skal skape en oppkjøpsmaskin

Dette er Paretos mareritt i Det norske oljeselskap dnPlus  

Skapte ny oljegigant på to uker dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo

Sjekk boligprisene der du bor

Se DNTV:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert: