Det Kjell Inge Røkke- og Aker- dominerte oljeselskapet Det norske fusjonerer med britiske BPs norske virksomhet for å skape Aker BP.

Bakgrunn: Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer

Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik tar sikte på bli den nest største eller den tredje største aktøren på norsk sokkel.

- Jeg er sikker på at vår største eier og største eier BP vil støtte en slik ambisjon, sier Hersvik på dagens pressekonferanse i Aker-selskapenes nye hovedkvarter Fornebuporten fredag.

Samlet hadde Aker BP en produksjon på omlag 120.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2015, ifølge toppsjefen. Ambisjonen er imidlertid å doble produksjonen til over 250.000 fat per dag fra 2023.

- Det er likevel bedre enn det, med fortsatt organisk vekstpotensial og uorganisk vekstpotensial rundt våre eiendeler, sier Hersvik.

Det er også budskapet til BP-sjef Bob Dudley, som har tatt turen fra London til Bærum denne fredagsmorgenen.

- Aker BP vil bevege seg mot å bli det største uavhengige oljeselskapet i Norge, sier Dudley.

Aker-sjef Øyvind Eriken bekrefter at Aker BP skal vokse aggressivt fremover. Han mener at Aker og BP har skapt et perfekt verktøy for å lede en bransjekonsolidering.

- Vi ser mange muligheter på norsk sokkel som vi kan gå etter i månedene og årene som kommer, sier Eriksen.

Hersvik lyste også opp da sliden med oversikten over aktørene på norsk sokkel dukket opp bak ryggen hans.

- Jeg kan si med stor trygghet at Aker BP vil ha den finansielle fleksibiliteten, sier Hersvik.

Eriksen har sin beste dag som Aker-sjef, mens Hersvik istemmer at det definitivt også er hans beste dag som sjef for Det norske.

Aker-sjefen legger til  alle tilbakemeldinger, både fra stakeholders rundt Aker-systemet og fra kolleger i oljebransjen, har vært positive etter at nyheten ble sluppet før børsåpning fredag.

- Jeg må si jeg er overveldet, sier Eriksen.

Aker-sjefen: - Dette er en milepæl for norsk olje og gass

Aker vil eie 40 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens BP vil eie 30 prosent, i likhet med øvrige Det norske-aksjonærer.

Avtalen gjør at Det norske overtar et betydelig fremførbart underskudd og bedrer sin netto rentebærende gjeld per reserver med 35 prosent. Aker BP har også ambisjon om å utbetale kvartalsvise utbytter, hvorav det første i fjerde kvartal 2016.

Det norske hadde en nettoproduksjon på omlag 60.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2015.

Kjell Inge Røkkes Aker kontrollerer omkring halvparten av Det norske før dagens transaksjon. Folketrygdfondet er oljeselskapets nest største aksjonær med 6,1 prosent, og støtter også avtalen.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Analytiker: - Dette er en strålende avtale
Oljeministeren: - Spennende
Se pressekonferansen om Aker BP her
- Det reiser en del spørsmål
Det norske oljeselskap tar av på børsen
 

Se DNtv:
Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.