Gjennom store deler av mandagen var børsen i rødt, men da ferske tall fra USA signliserte ny optimisme fikk også den hjemlige børsen et løft.

Dagens opptur kommer i kjølvannet av en tøff uke der børser over hele verden har rast.

I USA var både den brede S&P-indeksen og teknologibørsen Nasdaq ned i forrige uke, og hadde sine verste dager siden 2012.

Tilspissing i øst

Uroen i Ukraina er med på å skape usikkerhet i markedet.

"Spenningen har steget ytterligere i Ukraina over helgen og dette har bidratt til å legge en ekstra demper på stemningen i aksjemarkedene", skrev Nordea Markets i sin morgenrapport.

Presser ut milliard

John Fredriksens laksefabrikk Marine Harvest kliner til med et operasjonelt driftsresultat på 1.075 millioner kroner i første kvartal, mens 1.038 millioner var ventet, ifølge TDN Finans.

Les også: Fredriksens laksefabrikk slo egne forventninger

Slaktevolumet ble 92.000 tonn i kvartalet, mot ventet 81.700 tonn og guidet 80.000 tonn.

«Økningen i volumet skyldes hovedsakelig gode vekstvilkår i Norge og kan trolig føre til en økning av guidingen for helårsvolumet», heter det, ifølge TDN.

Driftsresultatet i kvartalet var påvirket av høye kostander i Norge, men selskapet venter at kostnadene blir lavere for resten av året.

Styret i Marine Harvest foreslår et utbytte på fem kroner per aksje for første kvartal, ifølge en melding.

Både DNB og Nordea ble overasket over det foreslåtte utbyttet, som var halvannen krone over det de ventet.

Nordea beskriver rapporten samlet sett som «positiv», og venter oppjustert guiding som følge av økte volumer og lavere priser fremover. Meglerhuset gjentar sterk kjøp og kursmål på 96 kroner.
 

Marine Harvest steg 3,8 prosent til 69,65 kroner.

DNO-skrell

Oljeselskapet DNO svekket seg markert mandag, uten selskapsspesfikke nyheter.

Aksjen endte ned 6,5 prosent til 19,36 kroner.

Ser positiv USA-vekst

På makrokalenderen sto utenlandske investeringer i Kina i mars, vareproduksjonen i eurosonene samt detaljhandelen i USA mandag.

Tallene fra USA viste seg å være sterke og bidro til oppgang både i USA og Norge.

Les også: Sterke shoppingtall fra USA

Ser vi fremover ventes kinesiske BNP-tall på onsdag.

Kinesiske myndigheter varslet i forrige uke at den økonomiske veksten i landet både kan komme under og over målsetningen på 7,5 prosent i 2014.

Les også: Kina firer på vekstmålet

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,64 prosent til 545,29 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,194 milliarder kroner.

Les også:
- Ustabiliteten er skrevet og koreografert av Russland

Kina kjøper en av verdens største kobbergruver
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.