Oslo Børs og de europeiske børsene steg ytterligere fredag ettermiddag, løftet av meldingen om at Kina kutter rentene og bankenes reservekrav.

Gjensidige Forsikring, Royal Caribbean Cruises (RCCL), Petroleum Geo-Services og TGS-Nopec var blant aksjene som steg mest etter at selskapene la frem kvartalsrapporter.

Royal Caribbean Cruises rapporterte bedre enn ventet resultat for tredje kvartal, økte guidingen for resultatet i 2015 og annonserte et aksjetilbakekjøpsprogram på inntil 500 millioner dollar.

«I sum var det en positiv rapport, men med begrenset håndfast finansiell guiding for 2016», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

Pareto viser til RCCL de to foregående årene i tredje kvartal har kommentert konsensus-eps for påfølgende år, mens de ikke gjorde dette i dagens rapport. «Det tolker vi som en risiko», skriver Pareto, som har en salgsanbefaling på RCCL-aksjen.

Handelsbanken skriver i en oppdatering etter RCCL-rapporten at de vil justere opp sine estimater for 2016 med 2-3 prosent.

Royal Caribbean Cruises endte opp 6,0 prosent til 822,00 kroner, omsatt for 215 millioner kroner.

Gjensidige blant vinnerne

Gjensidige Forsikring steg kraftig fredag etter å ha rapportert for tredje kvartal, og analytikerne ser nå økt sannsynlighet for at selskapet kan komme til å betale ut et ekstraordinært utbytte.

Under kvartalspresentasjonen fredag sa Gjensidige-konsernsjef Helge Leiro Baastad at den regulatoriske usikkerheten er i ferd med å avta før Solvens II-regelverket innføres 1. januar 2016, noe som er positivt for utbytteutsiktene.

Swedbank viser til Gjensidiges uttalelser om at de ser et redusert behov for strategisk buffer. Ved utgangen av kvartalet var denne bufferen på 2,6 milliarder kroner.

«De kan derfor frigjøre om lag 1,5 milliarder kroner, noe som kan gi et ekstraordinært utbytte på 3 kroner pr aksje. Klargjøring ventes innen årsslutt», skriver Swedbank, som venter å øke sine estimater med rundt ti prosent.

Gjensidige Forsikring steg 12,2 prosent til 128 kroner, omsatt for 341 millioner kroner.

Seismikk-løft

PGS var også blant aksjene som steg på børsen fredag etter å ha rapportert kvartalstall, inngått endringer i selskapets lånebetingelser og kuttet ebitda-guiding for helåret.

PGS meldte også om at selskapet har inngått leiekontrakter for skipene «Sanco Swift» og «Sanco Sword» og dette vil føre til kaldt opplag for «Ramform Vanguard» og «Ramform Valiant».

«Vi mener fokuset i tredjekvartalsrapporten var på flåtejusteringene ettersom oppdatert guiding og kostnadskutt var ventet, mens tredjekvartalsresultatet skuffet. Tiltaket med å leie inn to skip og legge to eldre i opplag er strategisk riktig, men med begrenset økonomisk effekt på kort sikt», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Petroleum Geo-Services steg 4,3 prosent, mens TGS-Nopec var opp 4,4 prosent.

Analytikerne er imponert over resultat til TGS-Nopec i kvartalet, men de venter at den solide utviklingen ikke fortsetter (TDN Finans-artikkel klokken 12:22).

DNB-aksjen var nest mest omsatt på Oslo Børs fredag og falt 0,5 prosent etter at aksjen sluttet ned 4,3 prosent torsdag. DNB-aksjen tynges av at flere meglerhus har nedgradert sin anbefaling på aksjen eller kuttet kursmål (TDN Finans-artikler klokken 08:44 og 09:28).

Også Norwegian Air Shuttle faller ytterligere etter gårsdagens kvartalsrapport. SEB har nedjustert eps-estimat for 2015 og 2016 med henholdsvis 34 og 11 prosent og satt nytt kursmål på aksjen på 400 fra tidligere 450 kroner.

Norwegian Air Shuttle endte ned 3,8 prosent til 308,50 kroner, omsatt for 369 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,33 prosent til 623,82 poeng, omsatt for 4,8 milliarder kroner.

Les også på DN.no:

Alphabet kjøper tilbake aksjer for 5.099.019.513,59 dollar  

Selger Blindleia-luksus for 40 millioner  

Undersøker flere motorer for juks

Se DNTV: Bli med på høstjakten under vann

Bli med på høstjakten under vann
Se fridykkerveteran og undervannsjeger Børje Møster jage stortorsken i Fosnstraumen.
02:48
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.