Det norske aksjemarkedet falt hardt og bredt tirsdag, ledet av flyselskapet Norwegian og oljeselskapet DNO International.

Videre fall i oljeprisene bidro til å tynge de oljerelaterte aksjer.

Analytiker Kristoffer Dahlberg i Sparebank 1 Markets mener DNO-fallaet snarere er del av et bredere nedsalg i oljeselskaper enn noe selskapsspesifikt.

- Man ser jo en stor sell-off i alle oljerelaterte aksjer i dag, og jeg tror DNO, som en høyrisikoaksje, er lett å kvitte seg med hvis man er usikker på markedet eller oljeprisen. Så vidt jeg har registrert, skulle det ikke være noe selskapsspesifikt som trekker ned, sier han til TDN Finans.

Tvert imot fremhever han to faktorer som burde trekke i oppover. Han viser til de to oljetankerne som ankom Singapore for et par uker siden angivelig med kurdisk olje, og som nå har losset av.

- Det burde egentlig trekke i positiv retning. I tillegg så mener jeg at den planlagte noteringen av RAK Petroleum på Oslo Børs skal ha en positiv effekt for DNO, gitt at de eier aksjer for over 50 millioner dollar i det selskapet, sier han.

Dahlberg har kjøpsanbefaling og kursmål 28 kroner på DNO-aksjen.

DNO International sluttet ned 7,6 prosent tirsdag, og ble omsatt for 193 millioner kroner.

Nedside i Norwegian

Flyselskapet Norwegian fortsetter fallet etter å ha meldt om svakere yield-utvikling enn ventet for september mandag. Aksjen sluttet ned nær syv prosent mandag, og er ned nær like mye tirsdag.

Analytiker Martin Stenshall i Danske Markets har lenge vært negativ til aksjen, og har et kursmål på 120 kroner.

Han opprettholder en salgsanbefaling på aksjen, og viser til den svake yielden i september, som var ned 15,7 prosent til 0,43 kroner.

"Vi ser nå nedsiderisiko til vårt yield-estimat på -4,3 prosent i fjerde kvartal, sammenlignet med -11,1 prosent i år mot år i tredje kvartal 2014", skriver Stenshall i en oppdatering tirsdag.

Han påpeker at Norwegian handles til "betydelig premie" mot sammenlignbare selskaper på lease-justert selskapsverdi/bruttoresultat-basis (EV/EBITDA).

Norwegian-aksjen er ned 7,35 prosent til 194 kroner.

Foruten DNO og Norwegian, er også selskaper som DNB, gjødselsselskapet Yara, seismikkselskapet PGS, aluminiumsprodusenten Hydro, cruiserederiet RCCL, Gjensidige Forsikring, undervannsrørlegger Subsea 7 med flere markert ned.

Solenergiselskapet Rec er også i negativt terreng, ned 5,11 prosent.

Yara-fall

Yara var blant de mest omsatte aksjene som falt mest, mens i USA åpnet den mulige fusjonspartneren CF Industries opp.

Det er mer sannsynlig at Yara International kjøper CF Industries enn at de to selskapene fusjonerer, skriver analysehuset Bernstein i en oppdatering.

Bernstein tror en fusjon vil være positivt for begge partner og de ser på produktporteføljene som komplementære. Synergiene regnes til 930 millioner kroner før skatt, eller 0,7 prosent av salget.

Bernstein tror imidlertid CFs eiere vil få den største delen av verdien som skapes ved fusjonen ettersom de mener inntjeningen til CF er betydelig mer robust enn Yaras. Yaras aksjeholdere vil dermed få mindre enn halvparten av verdiene som skapes, skriver meglerhuset

Bernstein ser flere svakheter ved inntektene til Yara og venter flate til fallende inntekter fremover. Blant annet venter de at nedstrømaktivitetene vil falle ettersom nitrat er avhengig av inntektene i landbruksektoren, som er fallende.

På den andre siden, venter Bernstein at de amerikanske gassprisene vil være mye lavere enn de europeiske, noe som er en klar fordel for CF.

«Ettersom forhandlingene vil være en fordel for CF, ser vi på muligheten for at Yara kjøper CF som mer sannsynlig. Vi venter at Yara kjøper CF med 75 prosent av oppgjøret i aksjer og 25 prosent kontanter, og betaler en premie på inntil tretti prosent, skriver analysehuset.

Bernstein høyner kursmålet på Yara fra 240 til 250 kroner. «Underperform»-anbefalingen fastholdes.

Yara falt 3,3 prosent til 304,50 kroner, omsatt for 394 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,71 prosent til 574,51 poeng, omsatt for 4,5 milliarder kroner.

Les også:
Yara-sjefen får sparken
- Det vitner om desperasjon og en form for panikk
Northland stanser driften
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.