All oppgang den siste måneden er dermed utradert. Siden nyttår har ikke børsen falt mer enn halvannen prosent på en dag - til nå. Fallet er det største siden 24 juni i fjor, og følger fall i USA og Asia.

Store selskaper som DNB, Seadrill og Rec Silicon dro ekstra ned. Fredag forstetter Wall Street ned.

Torsdag var preget av stor nedgang på Wall Street. Særlig teknologitunge Nasdaq fikk kjenne det, og falt rundt tre prosent - det største fallet på tre år.

Samtidig var internettindeksen kraftig ned, anført av blant annet Facebook og Netflix som begge falt rundt fem prosent. Fallet kom på tross av oppløftende jobbtall.

Børsstupet smittet over på Asia, og den viktige Japan-børsen Nikkei er ned over 2,3 prosent - det største fallet på rundt seks måneder.

Falt på analyse

Arctic Securities nedjusterer kursmålet på Rec Silicon fra 4,30 til 3,60 kroner, og gjentar en hold-anbefaling, det det fremgår av en rapport fra meglerhuset.

«Vi tror vekstutsiktene har svekket seg», skriver analytikerne.

Arctic forklarer at de venter lavere volumer og høyere vedlikeholdskostnader, som vil føre til en nedgang i driftsresultat fra 164 millioner dollar i fjerde kvartal 2013, til 138 millioner dollar i første kvartal 2014.

Meglerhuset venter nedgang tross høyere silisiumpriser de seneste to kvartaler, som følge av en ventet ti prosents nedgang i silangassalg, lavere produksjon av de høyeste gradene silisium, samt høyere kontantkostnad på FBR til rundt 12,80 dollar pr kg.

Arctic mener også at konsensusforventingene til silisiumprisene i lengden er for høye, som bidrar til ytterligere potensiell nedside for aksjen.

Solskygge

Arctic Securities kutter kursmålet på Rec Solar fra 87 til 84 kroner, og gjentar hold-anbefaling, det går frem av oppdatering fra meglerhuset.

«Vi opprettholder vår forsiktige hold-anbefaling, og forblir bekymret for den potensielle marginreduksjonen i 2015», skriver Arctic.

Meglerhuset fremholder at stabile priser burde støtte en mindre oppgang i driftsresultatet for første kvartal. Samtidig tror analytikerne at markedet er særlig spent på å se tallene for gjennomsnittlig salgspris i Japan og EU, samt silisiumkostnadene.

Arctic reduserer ebitda-anslaget for 2014 med ti prosent, til 70 millioner dollar, som følge av høyere silisiumpris og noe lavere modulpriser.

Skeptisk til teknologi

- Børsen vil definitivt åpne ned. Vi har et estimat på én prosent, sa analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til DN før børsåpning.

Hovedgrunnen er at teknologiaksjene ledet an fallet i USA, mener han.

LES OGSÅ: Facebooks børsfall kan svekke norske aksjer

- Investorene virker veldig usikre på Q1-tallene, særlig fra teknologiaksjene.

Roger Berntsen, analysesjef i Netfonds.
Roger Berntsen, analysesjef i Netfonds. (Foto: Pressefoto)

- Man er helt klart at vi er veldig skeptisk til teknologi, og jeg tenker særlig på det som er drevet av Facebook og Twitter. De er høyt priset, og det skal mye til for at alle innfrir forventningene, sier Berntsen.

LES OGSÅ: Amerikansk uro sprer seg til Asia

Ikke få panikk

Berntsen mener aksjer fortsatt vil være attraktiv, og tror at man nå står overfor en sektorrotasjon.

- Vi skal ikke få panikk av dette. Rentene er lave, og aksjer er der du får mest avkastning. Når teppet legger seg, vil kapital gå inn der det relativt sett er tryggest, som for eksempel Norsk Hydro og Alcoa, sier analysesjefen. 

LES OGSÅ: Teknologiras på Wall Street

«I aksjemarkedene er det nå mest oppmerksomhet mot selskapenes kvartalstall, og i dag kommer det regnskapstall fra JP Morgan og Wells Fargo», skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets' morgenrapport.

Kina-skuff

I tillegg til et nervøst marked, tynges utviklingen av bekymring for veksthikke i Kina og dermed verdensøkonomien.

Ferske handelstall viser at Kinas handelsbalanse gikk med et underskudd på 7,71 milliarder dollar i mars, fra et overraskende underskudd på 23 milliarder dollar måneden før. Det var på forhånd ventet et overskudd på 1,8 milliarder dollar, ifølge TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,22 prosent til 541,85 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

 

LES OGSÅ:

Laveste antall ledighetssøknader på nesten syv år

Vil ha lønnskamp på generalforsamlingen

Kong Harald med 6,7 mill i underskudd

- Vi vet at kronekursen er lunefull  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.