Oslo Børs stiger onsdag tross nedgang i oljeprisen og fall for aksjer i oljerelatert sektor. Norwegian, Marine Harvest og Schibsted er blant aksjene som stiger.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mener den største enkeltbegivenheten de siste 24 timer er at europeiske statsrenter har begynt å stige. Det skulle i utgangspunkt være negativt for aksjer. Tunaal tror noe av grunnen til at børsen tross alt stiger er ellers gode nyheter fra Europa.

- Vi har jo PMI fra Spania som viser at europeisk økonomi omsider er på vei oppover. Spania har over 40 millioner innbyggere, så det har betydning. Det har også vært positive nyheter fra Italia og UK, sier Tunaal.

Foruten PMI viser foreløpige tall dessuten at arbeidsledighetsraten i Italia faller til 12,4 prosent i april, mot ventet 12,9 prosent. Storbritannias innkjøpsindeks for tjenestesektoren var 56,5 i mai.

- Utviklingen i Spania er blant annet positivt for Schibsted, som har virksomhet der. De lever av annonser, som er sykliske, sier Tunaal.

Schibsteds A-aksjer stiger 1,9 prosent, omsatt for 54 millioner kroner. B-aksjene stiger 2,2 prosent til 259,50, omsatt for 60 millioner.

Tror sjømat snur

Marine Harvest er også opp onsdag.

- Marine Harvest er markedsleder i sjømat og den siste tiden har det vært negativt sentiment til sjømatselskaper på børsen, spesielt i første kvartal. Men det er i ferd med å snu litt, sier Tunaal.

Han mener det skyldes at investorene begynner å se fremover.

- Historisk sett har andre halvår vært en god periode å investere i sjømataksjer på. Prisen på fiskefor er dessuten fallende, og det er gode nyheter, spesielt siden det har vært bekymring rundt kostnadsutviklingen i oppdrettsbransjen. Fiskefôr utgjør femti prosent av kostnadene i bransjen, sier han.

Marine Harvest er opp 3,1 prosent, omsatt for 151 millioner kroner, tredje mest på børsen.

Løft for flyaksjer

Norwegian er opp 3,0 prosent, omsatt for 113 millioner kroner. Konkurrenten Ryanair la frem trafikktall onsdag, som viste at lavprisflyselskapet hadde en økning i passasjertrafikken på 16 prosent i mai på årsbasis.

Pareto skriver at den sterke utviklingen til Ryanair fortsetter og de venter at også Norwegian vil rapportere en betydelig bedring når de legger frem sine trafikktall for mai torsdag.

Meglerhuset tror samtidig at forsinkelsen på 70 timer på en Dreamliner 787 fra Orlando til Oslo vil påføre dem et tap på 10 til 20 millioner kroner, knyttet til kostnader ved innleie av ekstra kapasitet.

«Resten av flåten av Dreamliner 787 fungerer som normalt, men forsinkelsen er uheldig. Mediafokuset rundt forsinkelser i Norwegian er høyt etter problemene da selskapet tok flyene i bruk i 2013/2014», skriver meglerhuset.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,62 prosent til 654,60 poeng, omsatt for 1,7 milliarder kroner.

Les også:

Siem spår fire tøffe år

SAS-ansatte i Sverige saksøker fagforbund

Operasjefen går i strupen på egen direktør  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.