Oslo Børs utviklet seg noe svakere enn de fleste andre europeiske børsene torsdag. Billigvareselskapet Europris og entreprenør- og boligutbygger Veidekke var blant aksjene som steg etter at begge selskapene la frem tall for andre kvartal 2016.

Veidekke-aksjen sluttet opp 5,5 prosent etter å ha lagt frem tall for andre kvartal. Analytiker Simen F.R. Mortensen i DNB Markets viser til at Veidekkes resultat før skatt for andre kvartal var henholdsvis 16 og 20 prosent over det DNB Markets og konsensus forventet på forhånd.

- Veldig mye av avviket forklares av eiendomssalg som selskapet gjorde i Norge og Sverige. Utover dette var tallene for andre kvartal helt på linje med våre forventinger, sier Mortensen til TDN Finans.

DNB Markets-analytikerne viser til at eiendomssalget egentlig er en forskuttering av fremtidige inntekter fra eiendomsutviklingsområdet, og at selskapets underliggende drift dermed var på linje med det han hadde ventet.

- Den store styrken vi ser rundt selskapet i dag er hvordan de ordlegger seg og snakker varmt rundt bedring av marginene i den svenske entreprenørvirksomheten, som har vært under press de siste årene, sier Mortensen, som mener dette støtter DNB Markets' estimat om bedring av marginene i Sverige frem mot 2018.

Analytikeren viser også til at Veidekke torsdag kom med ny informasjon rundt forventede boligstarter i 2017 i egenregi, der de guider 1.000 boligstarter i Sverige og 600 i Norge.

- Min konklusjon er at dette var et kvartal som var bedre enn ventet for Veidekke på grunn av forskuttering av fremtidige inntekter innen eiendomsutvikling, men at det ellers var veldig støttende for forventingen vi har til selskapet, sier han.

Analytiker Magnus Berg i Arctic Securities skriver at i sum støtter rapporten meglerhusets tese om økt lønnsomhet i Veidekke.

«Vi fortsetter å se utsikter til fortsatt sterk vekst innen ingeniørvirksomheten og bygging fremover. Vi er oppmuntret av en sunn marginutvikling i Norge, sekvensielt forbedring av marginene innen konstruksjon i Sverige, sterke resultater fra eiendomsutvikling i Sverige og utviklingen i ordreboken», skriver Berg i en oppdatering torsdag.

Europris-aksjen sluttet opp 3,2 prosent torsdag etter at butikkjeden la frem sin andrekvartalsrapport. Analytiker Markus Bjerke i SEB omtaler tallene som veldig gode.

- De hadde sterk like-for-like-vekst og god kostnadskontroll. I tillegg har de gode utsikter for nye butikker og har begynt å bygge pipeline av butikker for neste år. Rapporten er gjennomgående positiv fra topp til bunn, og da er det helt rimelig at aksjen kommer såpass mye opp, sier han til TDN Finans.

Europris varsler 12 åpninger i 2016 og har allerede planlagt ytterligere fem for 2017. Bjerke mener imidlertid ikke det er noen fare for at selskapet tar seg vann over hodet med den høye takten av butikkåpninger.

- Det er ikke en veldig komplisert operasjon å åpne nye butikker når man har 237 allerede. Vi ser at XXL har hatt god tilgang på lokasjoner i år og ruller dermed ut flere butikker enn de normalt gjør. Det samme gjør Europris. Det kan virke som utleierne er ganske positive til denne typen detaljhandelskonsepter sånn situasjonen er i dag, sier han.

Berg i Arctic Securities skriver i en oppdatering torsdag at rapporten til Europris er veldig solid og svært støttende for investerings-caset.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,23 prosent torsdag til 621,37 poeng, omsatt for 2.022 millioner kroner.

Les også: Konsumledet oppgang på Wall Street

Kongsberg Maritime kutter 100 ansatte

USA har godkjent fagforening for Norwegian-ansatte

God start på året for Sparebankene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Klatret opp fasaden på Trump Tower for å diskutere en viktig sak
Den tjue år gamle mannen ønsket et møte med Donald Trump for å diskutere en viktig sak, og tok rett og slett veien oppover skyskraperens fasade. Politiet forsøkte å stoppe mannen ved å skjære seg gjennom vinduene.
01:17
Publisert: