Amerikanske børser utvidet fallet mandag på den første handelsdagen i 2016 etter en sterk børsnedgang globalt.

Dow Jones falt på et tidspunkt 450 poeng i det som var den svakeste åpningen på et nytt børsår siden finanskrisen, ifølge Marketwatch. Nasdaq og S&P500 har ikke sett svakere åpninger siden 2001.

Dow Jones var ned 1,6 prosent, som er det svakeste siden 2. januar 2008, da indeksen sluttet ned 1,67 prosent. Lenge var dow ned over 2,2 prosent, som om hadde holdt seg ville ha vært den svakeste åpningen på børsåret siden 1932, da dow åpnet året med en nedgang på 8,1 prosent.

Finansaksjer som American Express, JP Morgan Chase, Travelers Co. og Bank of America var betydelig ned mandag. American Express og JP Morgan endte ned nær fire prosent.

Andre storselskaper som Cisco Systems,  Microsoft, 3M, Johnson & Johnson, Boeing, HP, General Electric, Microsoft, Intel og Coca-Cola var ned 2,0-2,5 prosent.

Nedgangen mandag startet i Asia, hvor handelen på børsene i Kina ble stoppet mandag etter at Shanghai-indeksen falt syv prosent, og de tok i bruk nye regler for «circuit breakers».

Sjefstrateg Michael O’Rourke i JonesTrading mener stemningen fra utenlandske markeder satt tonen, men at de negative nyhetene har vært tilstede i markedet en stund.

- Det faktum at vi endte året i minus og at Fed strammet inn, har fått investorene til å innse at vi ikke er inne i det samme klimaet vi var i gjennom store deler av det siste oppsvinget i amerikansk økonomi, sier O' Rourke til Reuters.

Under de nye handelsreglene som trådte i kraft i dag skal en bevegelse på fem prosent i CSI 300-indeksen gi 15-minutters børspause, mens en bevegelse på syv prosent fører til stengte børser resten av dagen.

Den japanske Nikkei 225-indeksen var ned tre prosent mandag. Nedgangen fortsatte i Europa hvor blant annet den tyske DAX-indeksen falt over fire prosent.

Samtlige nøkkelindekser på Wall Street var kraftig i minus. Økt spenning i Midtøsten mellom de regionale stormaktene Iran og Saudi-Arabia bidrar til det negative sentimentet.

Les også: Saudi kutter alle økonomiske bånd til Iran og Ber Saudi-Arabia og Iran å besinne seg

Sjefstrateg Robert Pavlik i Boston Private Wealth mener det svake markedet byr på kjøpsmuligheter.

- Jeg tror det kun er noe bunnfiske som er på gang. Kanskje en del overreaksjon tidligere til nyhetene som kommer fra Kina. Oljeprisen har fortsatt en mulighet til å slå tilbake, sier strategen til CNBC.com.

Oljeprisen falt kraftig tilbake etter å ha vært opp rundt 1,6 dollar tidligere på dagen. Nordsjøolje brent er omtrent uendret til 37,3 dollar det siste døgnet. Amerikansk olje WTI er noe svakere, sist handlet til 36,8 dollar.

Bekymringer om utviklingen i kinesisk økonomi tynget også utviklingen i industrimetaller. Materialer-selskapene Freeport McMoran og Alcoa var ned rundt tre og to prosent, respektivt.

Elbilprodusenten Tesla endte ned omlag syv prosent etter å ha lagt frem statistikk for antall leverte biler i fjerde kvartal.

Selskapet leverte 17.400 biler i perioden, opp fra 11.603 fra rekorden i foregående kvartal, ifølge CNBC.com. Oppgangen var imidlertid ventet, ettersom Tesla hadde guidet levering av 17.000 til 19.000 biler i fjorårets siste tre måneder.

Selskapet leverte 208 enheter av SUVen Model X i fjerde kvartal, mens 507 ble produsert i perioden.

Les også: Økte Model S-leveransene med 75 prosent

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen) falt til 48,2 poeng i desember 2015, fra 48,6 poeng måneden før, mens den på forhånd var ventet å bli 49,0.

Det viser tall fra Institute of Supply Management offentliggjort mandag, ifølge Bloomberg News, melder TDN Finans.

Endelig innkjøpssjefsindeks for industrisektoren i USA var 51,2 poeng i desember 2015, ifølge tall fra Markit, melder Bloomberg News mandag.

Indeksen var ventet til 51,1, ifølge Bloomberg News.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid.
- Dow Jones -1,6%

- S&P 500 -1,5%

- Nasdaq -2,2%

Les også: Clinton: Ingen er bedre kvalifisert enn min kone
USA saksøker Volkswagen
2015 ble blant tidenes dyreste uværsår
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: - 2015 har vært et spesielt år
Bjørn Rune Gjelsten - Det har vært et spesielt år. Det går opp et lys for oss alle om hva vi står overfor.
Møt DNs julepanel i avisen på julaften.
00:37
Publisert: