Oslo Børs steg onsdag, parallelt med sterke europeiske børser.

Europeiske markeder, Oslo inkludert, forsterket oppgangen like etter klokken 15.00 og en felles pressemelding fra Den europeiske stentralbanken, Federal Reserve, Den sveitsiske sentralbanken, Bank of England og den japanske sentralbanken om at institusjonene i fellesskap innfører tiltak for dollarlikviditet i pengemarkedet. Tilførselen vil skje gjennom auksjoner og vil vare i omtrent tre månder slik at mottagerne er sikret likviditet ut året, opplyser Bank of England i en pressemelding torsdag.

Markedene var allerede i positivt terreng før meldingen kom, takket være onsdagens uttalelse fra Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som understreker at de er "overbevist om at Hellas' fremtid er i eurosonen". Beskjeden skapte lettelse blant nervøse investorer allerede onsdag i USA, fordi markedet ser ut til å ha priset inn et mislighold av den massive greske statsgjelden, et det er blitt spekulert i om Hellas kan bli nødt til å forlate eurosamarbeidet.

Sarkozy og Papandreou gjorde det også klart at Hellas akter å gjennomføre sine mål om å kutte ned på budsjettunderskuddet, hvilket er en betingelse for å motta neste utbetaling på EU og IMFs nye kriselån.

Senioranalytiker Eirik Larsen i DnB Nor Markets skriver i meglerhusets morgenrapport torsdag at markedet ”skriker” etter positive nyheter og det lille de får blir dermed godt mottatt.

- Et vedtak fra Italia angående en spareplan på 54 milliarder euro, samt oppfordringer fra Tyskland og Frankrike om å gjennomføre økonomiske reformer "strengt og effektivt" i Hellas, blir trukket frem som grunner for ny optimisme, skriver Larsen.

- Bare fine ord
Handelsbanken Capital Markets skriver imidlertid at det ikke kom noe ”substansielt” ut av samtalen utover ”fine ord”.

- Så langt har ikke de europeiske politikerne klart å overbevise noen om at de klarer å ta kontroll over situasjonen. Det blir for mange kokker og for mye søl. Ulike myndighetspersoner snakker i munn på hverandre og på tvers av hverandre på daglig basis, skriver Handelsbanken.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen sier til DN.no torsdag at hun tror Hellas uansett vil misligholde gjelden innen året er omme, og at alt som skjer i mellomtiden er for "seigpining" å regne.

Kraftig Rec-fall
Renewable Energy Corporation (Rec) falt markert på Oslo Børs torsdag.

Blant aksjer som steg etter meldingen fra sentralbankene var DnB Nor og Storebrand, som endte opp henholdsvis 4,6 og 9,0 prosent.

Rec sluttet ned 12 prosent til 7,35 kroner etter at aksjen steg 13 prosent onsdag, da hovedaksjonær Orkla holdt kapitalmarkedsdag. Analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier mener en del kortsiktige tradere tar profitt etter gårsdagens oppgang.

- Samtidig uttalte Orkla igår at salget av Rec tidligst vil skje neste år. Det er mulig at noen håpet dette ville skje før, sier Strand til TDN Finans.

Rec ble omsatt for 178 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen steg 2,31 prosent til 365,73 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 6,0 milliarder kroner på Oslo Børs.

Les mer:

<b>- Dette er bare seigpining</b>

<b>- Markedet er overbevist, men når skal det skje?</b>

<b>- Hellas' fremtid er i eurosonen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.