Først lørdag formiddag erklærte myndighetene at gisseldramaet på luksushotellet som ble stormet av væpnede islamister i Ouagadougou, var over.

– 126 personer, deriblant 33 sårede, er befridd, sier innenriksminister Simon Compaore lørdag formiddag.

Antallet drapsofre er fortsatt uklart, men presidenten sa lørdag formiddag at det foreløpige tallet er 23. Ofrene kom fra 18 ulike land.

Dessuten er totalt fire al-Qaida-krigere drept, deriblant to kvinner, opplyser en sikkerhetskilde. En femte angriper ble observert løpende inn i en bar i nærheten av hotellet, ifølge øyevitner.

Sikkerhetsstyrker med støtte fra franske og amerikanske spesialsoldater kjempet mot gjerningsmennene natten gjennom for å befri gislene, deriblant en burkinsk minister, som angriperne hadde tatt til fange på hotellet.

Franske spesialsoldater

Foruten hotellet Splendid ble kafeen Cappuccino rett over gata, samt hotellet Ybi like ved, angrepet.

– Angrepet pågår fortsatt på Hotel Ybi ved siden av Cappuccino, sier Compaore

Det er utplassert eksplosiver i minst én av bygningene.

– Det som gjør jobben vår vanskeligere, sier en ikke navngitt burkinsk betjent til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

AQIM, Al-Qaidas fløy i Nord-Afrika, har ifølge etterretningsselskapet SITE tatt på seg ansvaret for angrepet og sier det er «hevn mot Frankrike og det vantro Vesten».

Lik på terrasse

De tungt væpnede angriperne satte fredag kveld fyr på flere biler som sto parkert utenfor hotellet, før de stormet bygningen og skjøt rundt seg. Deler av hotellet sto i brann, og innenfra kunne man høre skrik, forteller vitner på stedet.

Kort tid etter midnatt natt til lørdag ble det opplyst at 20 mennesker var drept i angrepet, og minst 15 andre ble såret. Brannmannskaper skal dessuten ha sett ti døde liggende på restaurantens terrasse.

Frankrikes president François Hollande fordømmer det han kaller et motbydelig og feigt angrep i Burkina Faso, hvor minst 20 mennesker er drept av væpnede menn med bånd til al-Qaida.

– Franske styrker bidrar med støtte til de burkinske styrkene, heter det i en uttalelse fra den franske presidentens kontor lørdag.

Ikke nordmenn

Gjerningspersonene skal ifølge SITE være medlem av den al-Qaida-allierte gruppa Al-Mourabitoun, som ledes av Mokhtar Belmokhtar – mannen som sto bak angrepet mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013. 40 ansatte fra ti land ble drept, deriblant fem norske Statoil-ansatte.

Lørdag formiddag var det ingenting som tydet på at det var nordmenn på hotellet i Ouagadougou, ifølge Utenriksdepartementet.

– Vi har ingen indikasjoner på at norske borgere er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl i UD til NTB.

Det vestafrikanske landet har i lang tid vært preget av politisk uro og mange blodige sammenstøt, men situasjonen roet seg noe etter presidentvalget i fjor høst.

Les også:

- Duket for årets store visningshelg  

Nå har 28.000 norske oljejobber forsvunnet

Tapte 320 mill. på én børsdag

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.