Et lovforslag om medarbeiderinvesteringer er gunstigere for arbeidsgiverne enn for ansatte, mener danske fagforeninger.

Fagforeningerne HK Privat og HK Handel kommer med skarp kritikk av lovforslaget om såkalte medarbeiderinvesteringsselskaper som regjeringen har sendt på høring, skriver epn.dk.

Bakgrunnen for lovforslaget er en sak fra Bornholm der ansatte i et Danish Crown-slakteri i juni sa ja til å beholde arbeidsplassene sine mot å skyte en del av lønnen inn i selskapet.

Det nye lovforslaget vil gjøre det mulig for ansatte å investere opp til 7,5 prosent av årslønnen, men maksimalt 30.000 kroner, skattefritt i selskapet man er ansatt i.

- Vil få rett til å konfiskere ansattes lønn

Fagforeningene frykter imidlertid at mange selskaper vil kunne tvinge ansatte til å gå ned i lønn og at ansatte ikke får innflytelse på styringen av de nye medarbeiderinvesteringsselskapene.

- Virksomheter vil få rett til å konfiskere betydelige deler av de ansattes lønn og bruke det som billig kapitaltilførsel uten risiko. I tillegg er det ikke noe krav om en viss avkastning på pengene, eller til at virksomhetene må ha behov for penger, sier lederen i HK Privat, Simon Tøgern, til epn.dk.

Fagforeningene får støtte av professor Henning Jørgensen ved universitetet i Aalborg som mener lovforslaget er uklart både når det gjelder hvordan og når det kan besluttes å binde 7,5 prosent av ansattes lønn.

- Det er ikke en god måte å bruke erfaringene fra Danish Crown på Bornholm på. Det er faktisk ikke et gjennomarbeidet forslag, sier professoren til avisen.

Det er ventet at lovforslaget vil bli lagt frem i Folketinget senere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: 120.000 danske boligeiere fanget i prisfelle


  Danske Bank på vei opp av sumpen med nordmann i førersetet


  Danskene hamstrer «penge-søppel»