De danske SAS-flygerne avviser spareplanen som skulle sikre flyselskapets overlevelse.

De danske flygerne vil nekte å skrive under på den omfattende spareplanen som SAS-ledelsen la fram mandag, og som de sier er avgjørende for om selskapet kan berges fra å bli nedlagt.

– Vi kan ikke skrive under på et ultimatum som vi ikke kjenner virkningen av, sier Lars Bjørking, leder for Dansk Pilotforening, ifølge Politiken.

Dermed er det skapt tvil om det er mulig å redde SAS fra den nedleggingen som ledelsen og hovedeierne, som er den svenske, danske og norske staten, sier truer selskapet.

Vil forhandle
Ifølge SAS-sjefen Rickard Gustafson er spareplanen avhengig av at den blir akseptert av alle SAS' fagforeninger.

De danske flygerne som ikke vil godta planen uten videre, sier imidlertid at de er åpne for å gå inn i forhandlinger med ledelsen.

Bjørking sier at foreningen har utarbeidet en plan for ytterligere innsp#229er på 10-15 prosent utover de 35 prosent de sier de har levert siden 2009.

Pensjonskutt provoserer mest
Det som først og fremst provoserer flygerne, er ledelsens krav til ny pensjonsordning og en rekke krav til hvordan arbeidet skal utføres.

Spareplanen legger opp til innsp#229er på 3 milliarder kroner.

I tillegg til kraftige lønnskutt, vil planen koste 400 danske SAS-ansatte jobben.

Salg må gi to milliarder
Salg av regionflyselskapet Widerøe og bakketjenestene Ground Handling alene må innbringe til sammen 2 milliarder kroner dersom SAS skal komme i mål med spareplanen, sier investorkontakt Sture Stølen til Aftenposten.

Salgsverdien av flyplasseiendommene på Gardermoen og på Kastrup i København er på rundt 450 millioner kroner og et salg vil gi en effekt på 350 millioner kroner på resultatet, sier Stølen.

Han regner med at SAS samlet sett kan selge flymotorer for 700 millioner svenske kroner.

Les også: - En skandale om SAS går konkurs

Staten kan tape mer på SAS enn noensinne



Her er detaljene i SAS´ kriseplan

- Ingen aktør som vil kjøpe SAS
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.