It-leverandøren Evry presenterte onsdag sin kvartalsrapport i selskapets lokaler på Fornebu.

Les om resultatet her: Evry halverte resultatet

Det som ikke kom frem i rapporten var tapte inntekter i juni som følge av nettbanktrøbbel og dataangrep som påvirket Evrys kunder ved flere anledninger de siste månedene.

- Nå våre kunder lider så lider vi. Det er klart dette har en kostnadspåvirkning på oss, sier konsernsjef i Evry, Terje Mjøs, til Dagens Næringsliv.

Evry ønsker ikke å oppgi de nøyaktige tallene på hva de tekniske problemene kostet selskapet.

Av ulike grunner har flere av banktjenestene Evry leverer opplevd nedetid den siste tiden. I tillegg var flere av Norges største selskaper utsatt for et massivt dataangrep i juli.

Les mer om dette her:

DNB-nettbankene sviktet - igjen

Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter  

- I våre avtaler har vi et såkalt service level agreement, som betyr at det er en nedside ved manglende kvalitet, og bonus ved god kvalitet på tjenestene, forklarer Mjøs.

Dataangrepene

Konsernsjefen forklarer at problematikken rundt DDoS-angrep har vært kjent for Evry over lang tid.

- Vi har bygget opp vårt eget forsvarsverk sammen med våre leverandører, som har hatt veldig god statistikk tidligere, sier Mjøs.

Av 88 større DDoS-angrep i 2013 ble 82 helt stoppet mens de resterende seks angrepene ble stoppet innen kort tid, i følge Evrys egne tall. Mjøs sier Evry har jobbet hardt med å forbedre datasikkerheten de siste to årene. Likevel klarte ikke systemene å stenge ute dataangrepene som rammet flere av Norges største selskaper, der flere var Evry-kunder.

- I dette siste tilfellet var DDoS-angrepet var såppas bredt og såpass massivt at det viste seg at totaliteten i forsvarsverket hos oss og hos våre kunder ikke var på et akseptabelt nivå.

Han forteller likevel at kundene som hadde kjøpt selskapets forsvarsverk opplevde å få dataangrepene avverget i løpet av kort tid.

- Det var noen av våre kunder som ikke hadde kjøpt dette forsvarsverket. Jeg skal ikke nevne hvem, men de som ikke hadde kjøpt forsvarsverket vil nok nå være interessert i å diskutere dette, sier Mjøs.

- Aldri så massivt som dette

- Vi har sett mange slike angrep før men aldri så massivt som dette. Når sabotørene som ønsker å gjennomføre disse angrepene ser at de absolutt fleste blir avverget, vil de forsøke å utvikle sin angrepsstrategi, sier konsernsjefen.

Evry-sjefen mener samfunnet må stå sammen for å bedre norsk datasikkerhet, og varsler et behov for økte investeringer for å holde tritt med dataangrepene.

- En enkelt aktør kan ikke løse dette alene. Dette må vi løse i samarbeid med kundene og myndighetene. Det må bygges opp et enda mer avansert forsvarsverk, som vil kreve ytterligere investeringer. For å gardere seg fullstendig vil nok kostnadene øke kraftig, forteller Mjøs.

- Dette er ikke over, det vil komme flere angrep, sier han.

Les også på DN.no:

Brende måtte flykte fra rakettangrep i Israel

Derfor var han uenig i eget rentekutt

Økokrim anker deler av Transocean-dommen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.