Boligprisene skal fortsette oppover, lønnsveksten stiger, rentene blir ikke like høye som Norges Bank sier, arbeidsledigheten blir lavere og sysselsettingen skal øke. Seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets er enig i at det i meglerhusets ferske prognoser nesten ikke finnes en eneste sky på himmelen for norske husholdninger.

- Nei, ikke i hovedscenarioet. Og det er det vi anser som det mest sannsynlige, sier Wolden Bache til DN.no.

- Men er det ingen måte vi kan forkludre dette på?

- Jo, absolutt!

Gjeldskrise og oljerally
Handelsbanken-økonomen peker først og fremst på farene i internasjonal økonomi. En ytterligere forverring av gjeldskrisen i de såkalte perifere økonomiene i Europa, som Hellas, Irland, Porutgal og kanskje Spania, kan gi alvorlige konsekvenser også i norsk økonomi. Og fortsatt oljeprisoppgang kan føre til vekstbrems, inflasjonsfrykt og påfølgende oppgang i internasjonale renter, som vil slå inn også på den norske renteutviklingen. Og det er ifølge Handelsbanken slett ikke helt utenkelig at det kan komme en bråstopp i Kina og andre fremvoksende økonomier.

- Og så er det alt det vi ikke vet, sier Wolden Bache.

- Men har vi så stor tiltro til finanspolitikken, gjennom handlingsregelen, og til pengepolitikken, gjennom inflasjonsmålet, at vi vet at vi kommer til å stille oss så bra her hjemme at skjebnen vår avgjøres i utlandet?

- Jeg tror ikke den tiltroen har blitt mindre etter finanskrisen. Og vi fikk heller ikke noen ny bankkrise. Men ser man på gjeldsnivået til norske husholdninger, er det svært høyt i internasjonal sammenheng, påpeker Handelsbanken-økonomen.

Høy belastning
Norske husholdninger har en gjeldsbelastning på mer enn 200 prosent av disponibel inntekt. Og belastningen kommer til å øke, ifølge Wolden Bache. Meglerhusets prognoser viser nemlig at gjeldsveksten vil være høyere enn inntektsveksten i årene som kommer.

- Slike typer ubalanser er noe man skal være oppmerksom på. Men vi har problemer med å legge det inn som det mest sannsynlige scenarioet, for det er ikke det vi tror mest på. Og vi vet ihvertfall ikke når en boble eventuelt vil sprekke. Det vil sannsynligvis være forårsaket av et sjokk i internasjonal økonomi, som vi nå ikke forutser, og som kan føre til brå fall. Det blir mer å gardere seg mot noe man ikke vet hva er.

- Men selv på det området har vi en sentralbank som har begynt å tenke i den retning?

- Ja, og jeg mener at det er legitimt. Vi ser at det er ubalanser her. Vi vet ikke om det er en boble eller ikke. Men når man ikke vet, så mener jeg det er verdt å gardere seg mot det, å lene seg litt mot vinden, sier Wolden Bache.

Nye tiltak
Sentralbanken har ved gjentatte anledninger repetert budskapet om at renten ikke må holdes for lav for lenge. Av hensyn til potensielle ubalanser i økonomien. Sentralbanksjef Øystein Olsen har selv pekt på at skattesystemet i Norge kan bidra til ubalanser i boligmarkedet. Og han har dessuten pekt på at et såkalt makrotilsyn kan være med på å forhindre slike ubalanser.

- Man kan være enig med sentralbanksjefen om at dersom vi hadde et ideelt system for makroregulering, som vi visste hvordan fungerte, ville det vært det beste. Men gitt at vi ikke har det på plass, taler det for at man også skal bruke renten litt i den retning, sier Wolden Bache.

Men både Finanstilsynet og Norges Bank, som kniver om ansvaret for makroreguleringene, har allerede vært på banen med med nye tiltak for å forhindre ubalanser. Ifjor vår innførte tilsynet innførte nye retningslinjer for bankenes utlån til boligformål der de anbefalte at ingen bør få låne mer enn 90 prosent av boligens verdi. Norges Bank har på sin side foreslått at bankene må øke kapitaldekningen i perioder med høy kredittvekst.

- Det virker som vi er flinke og tenker på alt som kan gjøres for å forhindre en krise?

- Ja. Og det er kanskje den største faren.

Les også:
- Må regne med store og smertelige omstillinger
- Stadig lysere økonomiske tider
- Mindre fallhøyde for kronen
- Gode utsikter for Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.