7. januar sa Siv Jensen til DN at hun vurderte å nedsette et såkalt «hurtigarbeidende utvalg» som på kort tid skal komme med sine råd og innstillinger om delingsøkonomien til politikerne.

Andre alternativer har vært en Norsk offentlig utredning, en såkalt NOU, men den vil ta lengre tid.

Én måned senere har ikke Finansdepartementet klart å bestemme seg for hva slags ekspertutvalg som skal nedsettes om delingsøkonomien. Men statssekretær Tore Vamraak bekrefter i alle fall at det blir et utvalg om delingsøkonomien.

– Finansdepartementet vil sette ned et utvalg om delingsøkonomi. Vi arbeider med mandat og sammensetning, skriver statssekretær Tore Vamraak (H) i en epost til DN.

Utfordrer lover og regler

Delingsøkonomien bringer med seg utfordringer for de eksisterende spillereglene i arbeidslivet.

Innenfor persontransport utfordrer selskaper som Uber og Haxi gjeldende drosjereglement, mens Airbnb utfordrer hotell- og overnattingsnæringen.

Samtidig har visepolitimester Roger Andresen bedt politikerne slutte å somle og bestemme seg for hvorvidt Uber er lovlig eller ikke.

Inntil 24 av Ubers «partnersjåfører» har blitt avskiltet av politiet i Oslo.

I tillegg er det fremdeles ubesvarte spørsmål om hvordan personer som jobber via tjenester i delingsøkonomien skal betale skatt.

Les også: Derfor kan delingsøkonomien fjerne dine skattefritak

«Partner» eller ansatt?

Et annet sentralt spørsmål for utvalget blir sannsynligvis å se nærmere på hvordan rettighetene til den nye typen «arbeider» skal ivaretas i delingsøkonomien. I USA pågår det ulike rettsprosesser om definisjonen av arbeidere i delingsøkonomien.

Selskaper som Uber hevder at de kun formidler kontakt mellom selvstendige næringsdrivende sjåfører, eller såkalte «partnersjåfører», mens mange sjåfører selv hevder de bør klassifiseres som «ansatte» i Uber, ifølge San Fransisco Chronicles.

Les flere saker om delingsøkonomien:

Les også (+): Deling – dårlig eller deilig? dn+

Les også: – Vi blir mistenkeliggjort på tynt grunnlag

Les også: Samferdselsministeren spår selvkjørende drosjer innen få år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.