Hovedindeksen falt under 400 poeng onsdag etter at nye svake amerikanske nøkkeltall senket børsmarkedet ytterligere.

Det er den dårligste sluttnoteringen så langt i år. Vi må helt tilbake til 1. desember ifjor for å finne forrige gang børsen var under 400 poeng. Det er også fjerde dag på rad i rødt for børsen, som er ned nær 8 prosent den siste uken.

 

- Det er bare et forferdelig sentiment for aksjer nå og vi ser at risiko-aktiva som aksjer byttes ut med mer trygge investeringer som obligasjoner, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets til DN.no.

Nye svake makrotall fra USA
De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks, den såkalte ISM-indeksen for tjenestesektoren, falt til 52,7 i juli, ned fra 53,3 måneden før, ifølge amerikanske myndigheter onsdag. Det var på forhånd ventet at indeksen ville stige til 53,5, ifølge MarketWatch. Samtidig falt industriproduksjonen 0,8 prosent i juni, på linje med ventet. Nyheten tynget både hovedindeksen og amerikanske børser.

Les også: Flere negative amerikanske nøkkeltall

Frykt
Markedet var nok en dag preget av at gjeldsfrykten i Europa har blusset opp igjen. Spanske og italienske renter har til sine høyeste nivåer siden euroen ble innført. Markedet frykter at også disse landene, i likhet med Hellas, Portugal og Irland, skal få problemer med å betjene gjelden.

Les også: - Utviklingen er svært bekymringsfull

- Italia henter mye kapital. Men det er blitt vesentlig dyrere å være italiener denne uken. Renten er oppadgående. Den store frykten er at et land som nettopp Italia ikke skulle klare å hente tilstrekkelig funding i markedet, sa kredittanalytiker Pål Ringholm til DN.no tirsdag.

Les mer: - Et ubehaglig drag i markedet

Samtidig har en rekke amerikanske nøkkeltall avslørt at veksten i amerikansk økonomi kan komme til å bli langt mer avmålt enn tidligere antatt. Flere eksperter har de siste dagene pekt på faren for en ny resesjon i USA.

Mandagens innkjøpssjefindeks fra industrien falt langt mer enn ventet. Tirsdag viste statistikk at forbruket falt for første gang på nærmere to år i juni. I forrige kom det dessuten tall for utviklingen i brutto nasjonalprodukt som viste at veksten i andre kvartal var på 1,2 prosent på årsbasis, noe som var langt lavere enn ventet. Samtidig ble veksten i første kvartal revidert ned til magre 0,4 prosent.

Onsdag kom rikitgnok sysselsettingsstatistikk fra ADP som viser at privat sektor i USA har skapt 114.000 stillinger i juli. Det var bedre enn konsensusforventningen på 100.000, og kan være et positivt signal før fredagens arbeidsmarkedsrapport.

Les mer: Frykter ny resesjon i USA

Opprettholder trippel-A
De siste dagene har markedet også vært preget av frykten for en nedgradering av amerikansk statsgjeld. Selv om gjeldsforliket ble endelig vedtatt av Senatet tirsdag, er det fortsatt fare for at kredittvurderingsbyråene vil nedjustere ratingen av gjelden.

Ratingbyråene Moody's og Fitch valgte begge å opprettholde USA sin AAA-rating tirsdag ettermiddag. Fitch advarer at utsiktene for USA kan føre til at ratingen vil bli nedgradert på mellomlang sikt om det ikke innføres strammere tiltak, mens Moody's satte utsiktene til negative.

Les mer: USA forblir på toppnivået AAA og - Dobbel-A kan bli den nye trippel-A

Amerikanske lagre senker oljeprisen
Oljeprisene falt markert onsdag etter at amerikanske oljelagre steg med 0,95 millioner fat til 355 millioner fat i uken frem til 29. juli, ifølge det amerikanske energidepartementet. Det var på forhånd ventet at lagrene ville stige 1,5 millioner fat, ifølge Bloomberg.

Les mer: Økning i oljelagrene

Et fat nordsjøolje med levering i september faller 2,54 dollar dollar til 113,95 dollar fatet. Den amerikanske oljeprisen WTI faller 1,52 dollar til 92,57 dollar fatet.

Oljeselskapet Statoil STL endte ned 2,51 prosent til 128 kroner, omsatt for 1,05 milliarder kroner. Blant de andre tungvekterne var det også bred nedgan

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,98 prosent til 394,42 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,5 milliarder kroner.

Les også:
Wall Street vakler
Investorer flykter til Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.